BYD ska bli ledande på elbilar i Europa – med lokal tillverkning

Elbilen BYD Atto 3 och Europachefen Michael Shu.

Europeiska biltillverkare kan snart få sätta sig i baksätet när det kommer till elbilar. Det menar i alla fall BYD:s europeiska chef Michael Shu. Så snart som 2030 väntar han sig att BYD kan gå om både Volkswagen- och Stellantis-koncernena, men också Tesla.

– Vi är övertygade om att vi kan ta en ledande position. Vi tar snart nästa steg i att besluta om en enorm investering i EU, berättade Michael Shu i samband med Financial Times bilkonferens Future of the Car Summit.

BYD har haft några tidiga stora marknadsframgångar i Europa, och i år började man skicka hit bilar på egna specialbyggda fartyg. Planen är att tredubbla sin marknadsandel i Europa till 2025. BYD har bland annat planer på att bygga en fabrik i Ungern.

– Att frakta bilar från Kina till Europa kommer inte att vara någon långsiktig strategi. Långsiktigt är att vi ska producera lokalt, sa Shu. Det handlar delvis om att sänka kostnader genom att undvika importkostnader, men det är också ett drag för att snabbare få ut nya modeller.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.