Tullen i EU ska börja registrera elbilar från Kina (ifall det blir strafftullar)

Europeiska kommissionen utreder som bekant om kinesiska staten subventionerar elbilar som exporteras till EU. Det för att slå fast om de kinesiska biltillverkarna konkurrerar på orättvisa villkor mot bilindustrin i Europa.

Nu kommer de första uppgifterna om att EU kommer att påbörja tullregistreringar av elbilar som importeras från Kina. Det visar ett dokument signerat av kommisionens ordförande Ursula Von der Leyen:

”Tullmyndigheterna åläggs härmed att vidta lämpliga åtgärder för att registrera import till unionen av nya batterielfordon, främst konstruerade för transport av högst nio personer, inbegripet föraren, som drivs (oavsett antalet drivande hjul) uteslutande av en eller flera elmotorer, som har sitt ursprung i Folkrepubliken Kina”, står det att läsa i dokumentet. Eldrivna motorcyklar är dock uteslutna, säger ett tillägg.

Ännu har inte något beslut tagits om att införa de så kallade strafftullarna som det talats om. Den här registreringen är endast utifall att man beslutar att införa dessa. Men det framkommer däremot av dokumentet att man funnit bevis på subventioner.

EU säger sig kunna påvisa tre subventioner:

  1. Direkt överföring av medel och en möjlig direkt överföring av medel eller förpliktelser.
  2. Icke indrivna eller efterskänkta statliga intäkter.
  3. Tillhandahållande av varor och tjänster från myndigheter mot för låg ersättning.

Anledningen till registreringen är för att det kan bli aktuellt att retroaktiv införa beskattningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.