Bekräftat: Volkswagen Golf kommer som elbil på banbrytande plattform

Volkswagens koncernledning har avslutet den här arbetsveckan med att diskutera framtiden, nya investeringar och prioriteringar i produktionsnätverket framåt. Utöver att prestigeprojektet Trinity flyttar till Zwickau framkommer det också planer på ytterligare modeller.

Planerna förtäljer bland annat att Volkswagen Golf kommer tillbaka som elbil. Den nya eldrivna Golften kommer att vara baserad på SSP-plattformen som är under utveckling. Det är en helt ny flexibel plattform, som innebär ett stort språng framåt för elektrifieringen.

Det revolutionerade med SSP-plattformen, som är en förkortning av ”skalbar systemplattform”, är just skalbarheten och flexibilitet. Plattformen ska nämligen användas av alla elbilar – genomgående i hela koncernen. I allt från elbilar från Volkswagen och Skoda till prestandastinna modeller från Porsche, Bentley och Lamborghini.

Skalbarheten och fokuset på en enda plattform kommer göra det möjligt för Volkswagen att uppnå marginalparitet på de flesta elbilarna, jämförbart med ICE-modeller.

De första nya modellerna som kommer på SSP-plattformen är planerade till 2026. Om just Volkswagen Golf är en av de första elbilarna framgår dock inte. I en presentation tidigare i våras delade Volkswagen med sig av en del nyckeltal kring plattformen:

Den ska passa elbilar i A0 till D-segmentet och leverera från 120 kW upp till 1300 kW i motoreffekt. Laddningstiden från 10 till 80 procent ska vara runt 12 minuter och bilarna på plattformen ska vara självkörande upp till nivå 4.

Liten el-SUV på gång

Från och med 2026 planerar Volkswagen också att producera en helelektrisk SUV i A-segmentet i höga produktionsvolymer. Det för så klart tankarna till den aktuella mindre elbilen Volkswagen ID.2 som kommer 2025 och senare ryktats komma i ett SUV-utförande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.