Wayke: Intresset för elbilar har gått om bensin- och dieselbilar

Bilhandelsplatsen Wayke ser ett kraftigt ökat intresse för elbilar och laddbart jämfört med andra drivmedelstyper. För första gången har sökningarna på laddbara bilar gått om bensin- och dieselbilar på handelsplatsen.

Den största ökningen står den helelektriska elbilen för. Andelen som specifikt söker efter elbilar har ökat från 17 procent (den 1 januari) till att idag ligga på 28 procent. Andelen sökningar på laddhybrider har också ökat något; från 28 till 32 procent under samma period.

Det motsatta trenden ser Wayke hos diesel- och bensinbilar. Här minskar istället andelen som väljer att söka specifikt efter någon av drivmedelstyperna. Under samma period minskade andelen sökningar efter diesel från 17 till 9 procent. För bensinbilar är motsvarande minskning från 27 till 19 procent.

– Den senaste månaden har inneburit ett fundamentalt skifte. Även om anledningarna bakom explosionen av intresset för eldrivet i många fall är extremt beklagliga så kan vi se det som att något gott kommit med allt detta onda. Att en övervägande del av svenskarna nu letar laddbart istället för fossilt är definitivt något att glädjas åt, säger Sofia Forsling, Partnerchef på Wayke.

På grund långa leveranstider på nya bilar ökar också begagnatpriserna. Det gäller oavsett drivmedelstyp. Den största prisökningen står elbilar för trots att utbudet ökat kraftigt till skillnad från begagnade fossila varianter som minskat i antal. Att priserna på elbilar ökat mer beror sannolikt på de höjde bensin- och dieselpriserna.

På tre månader har priserna på en begagnad bil ökat med i snitt 2,6 procent. Över snittet hamnar elbilen med en ökning på 6,1 procent. På ett år är ökningen ännu större. Snittpriset för en begagnad bil har ökat med 8,3 procent medan elbilar ökat med 25,5 procent.

Wayke tror att det ökade intresset för elbilar och laddbart kommer att bestå. Skiftet är definitivt. Sofia Forsling tillägger:

– Vi ser sannolikt en bestående förändring som innebär att marknaden kommer att reagera kraftfullt. Laddbart står för runt tio procent av svenska vagnparken trots det representerar merparten av efterfrågan, både på nytt och begagnat. Det finns mycket att tjäna här och det kommer nya tillverkare på löpande band. Utbudet kommer att öka i allt snabbare takt nu.

Wayke bjuder in till Liveshopping

Med anledning av den ökade efterfrågan på elbilar bjuder Wayke in till en webbsänd ’Liveshopping’. Under en webbsändning kommer Wayke ge sina tips på hur man ska tänka nu när marknaden är lite speciell med långa väntetider på nya bilar, och när begagnatmarknaden är glödhet till följd av rekordhöga priser på fossila drivmedel.

Wayke kommer också under Liveshoppingen visa upp flera elbilar som finns tillgängliga att köpa direkt under sändningen. Dessa är: Volkswagen ID.4, Volvo XC40 Recharge, Tesla Model 3, Nissan Leaf, Renault Zoe, Volkswagen e-Up, BMW iX, Ford Mustang Mach-E och Kia EV6. Dessutom kommer man visa upp tre laddhybrider: Volvo XC60, Kia Ceed och Volkswagen Passat GTE.

Se sändningen här: Waykes Liveshopping startar klockan 19.00 imorgon onsdag den 5 april och går att se här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.