Sono Motors lämnar Saabfabriken i Trollhättan – ska istället bygga elbilen i Finland

Den tyskutvecklade elbilen Sono Sion har varit under utveckling under lång tid. För två år sedan berättade Sono Motors att man skulle tillverka Sion hos Nevs i gamla Saabfabriken i Trollhättan.

Produktionen var då tänkt att starta under andra halvan av 2020 men har sedan dess skjutits upp flera gånger. Målsättningen var då att tillverka 260 000 bilar under en åttaårsperiod.

Nu ser det ut som Sono Motors övergett det tilltänkta samarbetet med Nevs. Istället har Valmet Automotive i Nystad, Finland fått uppdraget att bygga Sono Sion. Det uppger tillverkaren i ett pressmeddelande.

– Vi är övertygade om att ett samarbete med en så pålitlig och erfaren partner är en utmärkt match för att få ut Sion på gatorna samtidigt som man säkerställer höga kvalitetsstandarder, säger Laurin Hahn, VD och medgrundare av Sono Motors.

Det senaste beskedet är att tillverkningen av Sion ska starta under andra halvan av 2023. Avtalet med Valmet Automotive säger att man ska tillverka 257 000 bilar under en sjuårsperiod.

Den gräsrotsfinanserade elbilen Sono Motors sticker ut på många sätta. Bland annat är den utrustad med 458 solceller som ska göra bilen delvis självförsörjande på el. Sion har ett batteri på 54 kWh och solpanelerna ska kunna bidra med omkring 112 kilometer räckvidd i veckan. Den totala räckvidden på en laddning är upp till 305 kilometer.

Beslutet att lämna Trollhättan innebär att regionen nu går miste om flera hundra nya biljobb rapporterar Sveriges Radio. Nevs ägs idag av det skuldtyngda kinesiska fastighetsbolaget Evergrande men hoppas snart på att bli utsålda. Det för att kunna fokusera på utveckling av självkörande mobilitetslösningar med nya investerare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.