Rivian plockar in Volvo-chef och får miljarder till nya elbilen R2

Den amerikanska biltillverkaren har genom ett incitmanetsprogram fått 827 miljoner dollar (motsvarande 8,9 miljarder kronor) från delstaten Illinions. Stödet ska gå till att utöka produktionskapaciteten vid sin anäggning i delstaten. Det för att ge utrymme åt att tillverka märkets nästa elbil Rivian R2.

Rivian R2 ska bli märkets nya massmarknadsmodell och kan storleksmässigt jämföras med en Tesla Model Y eller Volkswagen ID.4. Rivian visade upp ett koncept tidigare i år och modellen är aktuell för lansering i Sverige 2027.

– Vi är tacksamma över denna investeringen från delstaten Illinois. Stödet från delstaten kommer göra det möjligt att snabbt få ut vår mellanstora SUV R2 på marknaden och ge konsumenterna ett ännu större val när det kommer till elbilar, sa RJ Scaringe, VD för Rivian i ett uttalande.

Stärker upp med Volvo Cars-chef

Rivian R2 med takbox.

Samtidigt blir det känt att Rivian plockar in Volvo Cars vice-VD Javier Varela som igår meddelade att han lämnar Volvo. Javier har arbetat på Volvo Cars i åtta år, och haft ett nära samarbete med VD Jim Rowan.

Javier ansluter sig till Rivian som COO och kommer få en viktig roll när biltillverkaren nu ska påbörja produktionen av den nya massmarknadsmodellen R2.

– Jag kommer att påbörja ett nytt kapitel och lämnar ett fantastiskt företag (Volvo Cars) inspirerat av dess ambition och alla fantastiska människor. Jag är väldigt glad över att i augusti i år ansluta mig till ett annat fantastiskt företag, Rivian, skriver Javier på LinkedIn.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.