VW-koncernen i USA faller för grupptrycket och ansluter sig till Tesla NACS

Nordamerika genomgår ett omfattande skifte när det kommer till regionens snabbladdningsstandard för elbilar. I våras meddelade Ford plötsligt och oväntat att man skulle använda Teslas egenutvecklade snabbladdningskontakt NACS i regionen. Efter det har ett tiotal andra biltillverkare valt att följa efter.

Nu berättar också Volkswagen-gruppen i USA att man också ansluter sig till Teslas standard. Med det kommer bilar från Volkswagen, Audi, Porsche och Scout från 2025 vara utrustade med laddporten.

Det amerikanska laddningsnätverket Electrify America som ägs av Volkswagen kommer också börja utrusta sina snabbladdare med NACS-kontakten vid sidan av den officiella CCS1-kontakten som är standard idag.

– Detta är fantastiska nyheter för våra elbilskunder i den nordamerikanska regionen. Detta ger dem tillgång till fler än 15 000 ytterligare laddningspunkter samt de nuvarande nära 4 000 DC snabbladdningsuttag som drivs av Electrify America. Det skulle innebära att kunder till våra storsäljande elbilar som Volkswagen ID.4 kommer att få tillgång till ett omfattande och växande laddningsnätverk, säger Pablo Di Si, VD och koncernchef, Volkswagen Group of America.

Sedan tidigare har har BMW Group, Fisker, General Motors, Honda, Hyundai Motor Group, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Polestar, Rivian och Volvo Cars meddelat att de ska övergå till NACS-standarden.

Europa har redan en standard

Tillämpningen av NACS-standarden är bara aktuell i Nordamerika. I Europa har alla biltillverkare tillämpat den europeiska standarden CCS2. Tesla inkluderat som tidigt först försökte introducera sin egen standard även här men sedan valde att gå över till Europastandarden.

De flesta Tesla Supercharger-laddarna i Europa är dessutom redan öppna för alla elbilar till följd av att Tesla redan följer CCS2-standarden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.