Volvo och Tesla kan drabbas om EU inför tullar på elbilar från Kina

Fler biltillverkare än väntat kan drabbas när EU utreder huruvida kinesiska elbilstillverkare som exporterar bilar till Europa är subventionerade av den kinesiska staten. Det skriver Financial Times i en rapport som citerar Valdis Dombrovskis, vice ordförande vid Europeiska kommissionen.

Valdis Dombrovskis fick frågan om Tesla, eller Volvos ägare Geely som båda producerar stora volymer elbilar i Kina avsedda för den europeiska marknaden kan påverkas av resultatet från utredning.

– I ordets rätta bemärkelse är det inte bara begränsat till elbilar av kinesiska märke. Det kan också vara andra tillverkares fordon om de får subventioner på produktionssidan, sa Dombrovskis i intervjun.

EU:s linje genom utredningen är att Unionen är ”öppen för konkurrens” inom elbilssektorn, men att ”konkurrensen måste vara rättvis”. Dombrovskis tillade att andra stora ekonomier (som USA) redan hade infört tullar på elbilar från Kina.

– EU är nu förmodligen den största marknaden som är öppen för kinesiska producenter, förtydligade han.

Påverkar många märken

Financial Times erfar att Tesla som har en stor produktionsanläggning i Kina, där många bilar går på export till Europa kan påverkas negativt av eventuella handelstullar. Branschtidningen Automotive News lyfter fram att Tesla tog emot skattelättnader, billiga lån och andra former av stöd när man etablerade sin fabrik i Shanghai.

Samtidigt noterar man att antalet elbilar som Tesla producerar i Kina för export till Europa naturligt kan minska i takt med att Tesla-fabriken i Berlin skalar upp produktionen.

Men även andra märken med tydlig koppling till väst kan påverkas. Financial Times lyfter fram den tyska marknaden där 11 procent av alla sålda bilar var tillverkade i Kina. Runt 91 procent av dessa var från kinesiska ägda europeiska märken som MG, Volvo och Polestar eller elbilar producerade i samriskföretag mellan europeiska och kinesiska företag som Dacia, Smart eller BMW.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.