Volvo lanserar flera nya eldrivna lastbilar – snart kan de flesta transporterna gå på el

Volvo Lastvagnar fortsätter att i snabb takt elektrifiera sitt utbud av lastbilar. Nu lanserar man så kallade jämnlastbilar som gör att fler tunga transporter kan gå på el.

En jämnlastbil är fordon som består av ett chassi med påbyggnader som kranar, sopaggregat och cementblandare. Det är de eldrivna versionerna av Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX som nu blir tillgängliga som jämnlastbilar. Tillverkningen av de nya varianterna kommer att starta under första kvartalet 2023.

– Med de här nya, elektriska lastbilarna gör vi det enklare än någonsin för ännu fler kunder att elektrifiera och för städer att övergå till utsläppsfria fordon för i princip alla transportflöden. Våra kunder kan få de här lastbilarna specialbyggda för sin specifika verksamhet, för att minska utsläppen och samtidigt få samma funktionalitet som finns i den diesellastbil de använder idag, förklarar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

De nya lastbilarna har en batterikapacitet på mellan 180 och 540 kWh vilket ger en stor flexibilitet. Lastbilarna kan anpassas utifrån uppdrag och förutsättningarna redan från start.

– De här lastbilarna klarar alla typer av transporter, från lättare till tunga laster. Kunderna kan välja exakt den batterikapacitet de behöver för sina uppdrag, och genom att inte ha med sig fler batterier ombord än vad som behövs kan nyttolasten öka. Kort sagt, vi har den optimala och mest kostnadseffektiva eldrivna transportlösningen, oavsett uppdrag, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.