Nya el-lastbilen med unika släpet kör pantflaskor genom Sverige

Returpack och Alltransport i Östergötland lanserar nu världens första eldrivna flexoekipage.
Genom den helt el-hydrauliska byggnation kan lastbilen tippa hela lastutrymmet i sidled, men även lasta uppifrån och bakifrån på terminaler och lager.

Den eldrivna lastbilen kommer i huvudsak transportera flaskor och burkar i lösvikt från Returpacks anläggningar i Sverige för vidare transport till fabriken i Norrköping. Enligt Alltransports beräknar klarar lastbilen att köra runt 25 mil mellan laddningarna. Den kommer i huvudsak att synas till i Värmland, Närke och Stockholm samt Norrköping.

Dragbilen är en Volvo FH Electric med en batterikapacitet på 540 kWh. Fordonet mäter 24 meter i längd, lastar 160 kubikmeter och har en totalvikt på 64 ton. Lastbilens motorer levererar en totaleffekt på 490 kW.

– Vi fortsätter utmana branschstandarderna och går i fronten även när det kommer till mer avancerade byggnationer som denna med 100 procent eldrift, säger Mathias Lidén, VD Alltransport i Östergötland.

– Vi hanterar ständigt ökande pantvolymer och jobbar därför kontinuerligt med att förbättra våra logistiklösningar och hållbarhetssäkra våra transporter. Tillsammans med våra leverantörer och det nya eldrivna flexoekipaget har vi nu tagit ytterligare ett viktigt steg på resan mot klimatneutralitet till 2030, säger Marie Skoog, logistikchef på Returpack/Pantamera.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.