Premiär: Volvos första från grunden byggda el-lastbil

Volvo har lanserat sin första eldrivna lastbilsmodell någonsin som utvecklats som eldriven lastbil från grunden. Fördelarna är många. Bland annat erbjuder den nya lastbilen FM Low Entry en lägre sittposition vilket ökar förarens sikt och kontroll över omgivningarna.

Den nya eldrivna Volvo FM Low Entry är en tung lastbil speciellt utvecklad för att hantera olika transportuppdrag i stadsnära områden. Den kan anpassas för en rad olika uppgifter, allt från avfallshantering, distribution till anläggning.

Den nya lastbilen är en vidareutveckling av FM-serien. Hytten har sänkts ner och flyttats framåt. Det lägre insteget och det plana golvet gör det lättare att komma i och ur lastbilen. Volvo lyfter fram ett tydligt designarbete med fokus på en ergonomisk, bekväm och effektiv arbetsmiljö.

– Den här lastbilen med nollutsläpp ett utmärkt komplement till vårt eldrivna utbud, perfekt lämpad för stadsnära transporter och utformad med föraren i åtanke. Den är kraftfull, men ändå smidig att köra och lätt att manövrera. Nya Volvo FM Low Entry är helt i linje med våra ambitioner att utöka vårt eldrivna utbud, vilket gör att ännu fler kunder kan minska sina koldioxidutsläpp, förklarar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar. 

Lågt insteg.

Volvo FM Low Entry i tillgänglig i en rad olika axelkonfigurationer som sträcker sig från 4×2, 6×2, 6×4, 8×2 till 8×4. Det med en tågvikt från 19 till 32 ton, och en hjulbas som varierar från 3900 till 6000 mm.

Den drivs framåt av en motor på 330 kW och har fyra batterier med en kombinerad kapacitet på 360 kWh. Räckvidden är upp till 200 kilometer. Laddning är möjlig med upp till 250 kW via DC och 43 kW via AC.

Försäljningen kommer att starta under detta kvartalet med de första leveranserna under nästa kvartal. Den kommer att säljas i Europa men också Turkiet, Australien och Sydkorea.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.