Volkswagens jätteinvestering ska bana vägen för framtidens elbil Trinity

Volkswagen har gett klartecken till en ny avgörande fabrik i Wolfsburg i Tyskland som ska ”ändra på allt”. Bygget av fabriken ska starta om ett år med målet att ha igång produktionen till 2026.

Då ska Volkswagens elbil med arbetsnamnet Trinity rulla av produktionslinan. Modellen ska signalera en helt ny generation elbilar och sätta en helt ny standard för räckvidd (över 700 kilometer), snabbare laddning och digitalisering.

I fabriken ska Volkswagen tillverka elbilar på under tio timmar per bil. Det ska man uppnå genom att begränsa variationerna, ha få komponenter, mer automatisering och enklare produktionslinor tillsammans nya logistiklösningar.

– Trinity-fabriken kommer att bli mallen för vår befintliga huvudfabriken och för Volkswagen i allmänhet. Vi har också kommit överens om att vi ska utöka batteri-, laddnings- och digitaliseringsaktiviteterna här i Wolfsburg centrerat kring Trinity. Allt detta tryggar anställningar och skapar ett gemensamt mål i omvandlingen av Wolfsburg, säger Daniela Cavallo, som har en ledande roll för produktionsanläggningarna inom Volkswagen.

Redan innan den nya fabriken står klar kommer Volkswagen att ha börjat omvandla sin nuvarande huvudanläggning i Wolfsburg. Bland annat ska Volkswagen börja tillverka elbilen ID.3 här under 2023 till följd av den höga efterfrågan på tillverkarnas elbilar.

Modellen Trinity kommer bygga på en helt ny plattform som Volkswagen gett namnet SSP. Här implementeras också stöd för autonom körning. Från start siktar Volkswagen på Nivå 2+ men Trinity-modellen ska vara förberedd för upp till Nivå 4. Volkswagen har genom Trinity ett givet mål: Autonom körning ska vara tillgänglig för den breda massan till 2030.

Den totala investeringen för den nya fabriken uppgår till omkring 20 miljarder kronor. Målet är att produktionen av den nya Trinity-modellen ska vara helt klimatneutral och ligga till grund för 40 miljoner tillverkade elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.