Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Topp 10 elbilar med längst räckvidd som du kan köpa idag

Idag finns det en hel del elbilar i varierande utföranden och prisklasser. Från 350 000 kronor och upp till långt över miljonen. Elbilarna med längst räckvidd har länge placerat sig i det övre prissegmentet och har dominerats av modeller från Tesla.

Även om elbilar med längst räckvidd oftast också är synonymt med ett högt pris så har utbudet av modeller på listan ökat rejält under de senaste åren. Här ser vi flera nya flaggskeppsmodeller från traditionella premiumtillverkare men också en hel del nya uppstickare i andra prissegment.

Här är en topplista med de tio bilmodeller som idag erbjuder längst räckvidd som går att beställa i Sverige. Listan visar endast en variant per modell, och då i det utförandet med längst räckvidd.

1: Mercedes EQS – 740 km

Den nya räckviddsledaren är Mercedes nya lyxiga sedan Mercedes EQS. För att maximera räckvidden får man välja bakhjulsdrivna mellanmodellen EQS 450+ som erbjuder en räckvidd på upp till 740 kilometer. Prislappen landar då i grundutförandet på 1 245 000 kronor.

2: BMW iX – 630 km

Listans första suv kommer från BMW. Modellen BMW iX xDrive50 beskrivs som en lyxig modell med en räckvidd på upp till 630 kilometer. Det är också listans första fyrhjulsdrivna modell. Priserna startar på 1 081 000 kronor.

3: Tesla Model 3 – 626 km*

Foto: Tesla

Den populära elbilen Tesla Model 3 är den första sedanmodellen på listan som också erbjuder fyrhjulsdrift. Med en räckvidd på 626 kilometer startar priserna på 629 900 kronor.

* Värt att notera är räckvidden 626 km avser Tesla Model 3 med 18-tumsfälgar och är en beräknad räckvidd. Den officiella WLTP-räckvidden är 602 kilometer uppmätt med 19-tumsfälgar. Vid det tillvalet hamnar Model 3 egentligen på fjärdeplats.

4: Ford Mustang Mach-E – 610 km

Långt upp på listan överraskar Ford Mustang Mach-E om man prioriterar räckvidd framför prestanda i konfiguratorn. Genom den bakhjulsdrivna varianten med det största batterivalet kommer man upp till 610 kilometer på en laddning. Det med ett startpris på 669 900 kronor.

5: BMW i4 – 585 km

Nyligen lanserade BMW sedanen i4 som en utmanare till bland annat Tesla Model S. Med en räckvidd på upp till 590 kilometer placerar sig den bakhjulsdrivna varianten eDrive40 högt på listan. Grundpriset startar på 625 000 kronor.

Plats 5.5: Tesla Model Y – 565 km*

*Tesla Model Y har egentligen en certifierad WLTP-räckvidd på 533 kilometer med 20-tumsfälgar. Men Tesla erbjuder också modellen med 19-tumsfälgar vilket också medför en längre beräknad räckvidd även om den inte är WLTP-certifierad.

I det utföranden är räckvidden 565 kilometer och modellen placerar sig då här på listan. Grundpriset startar på 729 080 kronor.

6: Volkswagen ID.3 – 545 km

Volkswagen ID.3

När Volkswagen ID.3 utrustas med det större batterivalet får den lilla elbilen en rejäl boost i räckvidd och kvalar därmed in på den här listan. Batteriet på 77 kWh levererar en räckvidd på upp till 545 kilometer. Priserna för denna varianten startar på 486 900 kronor. Modellen är den bil med lägst pris på listan.

7: Polestar 2 – 542 km

Nästa modell att leta sig in på listan är Polestar 2. Vid val av det största batteriet och i ett framhjulsdrivet utförande levererar 2 en räckvidd på upp till 542 kilometer. I det utförandet startar priserna på 539 000 kronor.

Delad 8-10: Skoda Enyaq iV – 528 km

Skodas elbil byggd på VW-koncernens gemensamma plattform MEB har en ledande roll bland trion (där Audi Q4 e-tron och Volkswagen ID.4 också ingår). Varianten med det större batteriet och i ett bakhjulsdrivet utföranden får en angiven räckvidd på upp till 528 kilometer. Priset startar på 597 700 kronor.

Delad 8-10: Audi Q4 Sportback e-tron – 528 km

Coupévariantena av Audi Q4 e-tron är den Audi som idag levererar den längst räckvidden. Med emblemet Sportback får man en bakhjulsdriven variant med en räckvidd på upp till 528 kilometer enligt WLTP. Priserna startar på 582 800 kronor.

Delad 8-10: Kia EV6 – 528 km

Om vi återigen pusslar med konfiguratorn kan vi också maximera räckvidden på elbilen Kia EV6. Vid val av det bakhjulsdrivna alternativet blir räckvidden på Kia EV6 upp till 528 kilometer. Priserna startar här på 584 900 kronor.

Jämför fler elbilar

Nyfiken på att jämföra fler elbilar? I Räckviddstabellen du jämföra både räckvidd och pris på de elbilar som finns i Sverige idag.

Fotnot 1: Priserna och räckvidden (i WLTP) är hämtade från biltillverkarnas hemsidor. I vissa fall uppger tillverkarna motsägelsefulla uppgifter och då har de uppgifter som förekommer mest frekvent använts.

Fotnot 2: Både Tesla Model S (652 km) och Tesla Model X (560 km) skulle kunna kvalat in på listanm men i samband med den senaste modelluppdateringen finns bilarna endast att ”förbeställa”.

Annons.


Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Senaste nyheterna

Eldrift

Om fyra år kommer Polestar 6, en kraftfull eldriven roadster med en motoreffekt på 650 kW och en räckvidd på mer än 600 kilometer....

Ellastbil

För ett par veckor sedan kom nyheten om att Tesla Semi är klar för leverans i år. Det blir en eldriven lastbil som ska...

Elbil

I veckan har många av de amerikanska biltillverkarna levererat en hel del nya koncept på elbilar. Skiftet till eldrift börjar även ta fort hos...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons

Mer läsning

Elbil

Ola Electric är ett ungt företag som rivstartat på den indiska marknaden genom att lansera eldrivna skotrar med enkel design och rejält med prestanda...

Eldrift

Tesla har tidigare i år öppnat upp flera av sina Supercharger-stationer för andra bilmärken i totalt tolv länder. Det har gett ett stort tillskott...

Elbil

Genom det eldrivna konceptet Vision 7S vill Skoda visa upp interiördesignen på märkets framtida elbilar. De första bilderna fick vi se redan i våras...

Elbil

Polestar har valt att sätta sitt eldrivna roadsterkoncept Polestar O2 i produktion. Det meddelar Polestar idag. Den kommer få namnet Polestar 6 och den...

Elbil

I toppskiktet av Mercedes lyxigaste elbilar finns sedanen Mercedes EQS. Den kompletterades senare med den minst lika lyxiga suven Mercedes EQS SUV. För den...

Eldrift

Batteritillverkaren CATL meddelar att man ska öppna en batterifabrik i Debrecen i Ungern med en årlig produktionskapacitet på 100 GWh. Det blir företagets andra...

Elbil

Skoda kommer nu börja rulla ut en ny mjukvara till de som kör elbilen Skoda Enyaq. Mjukvaruversionen som fått namnet ME3 kommer erbjuda en...

Snabbladdare

I förra veckan visade kinesiska elbilstillverkaren mer av den kommande elsuven Xpeng G9. En av detaljerna som sticker ut med elbilen är snabbladdningen som...

Annons