Volkswagen ska korta ner utvecklingstiden på nya elbilar

Konceptet Volkswagen ID. 2all.

Volkswagen ska nu bli snabbare på att lansera nya elbilar. Det genom att korta ner utvecklingstiden från 4,5 till tre år. Det är ett svar på den växande pressen från Kina och dess snabba bilproducenter.

Volkswagens tekniska chef Kai Grunitz berättade under bilmässan i München att den kommande elbilen Volkswagen ID.2 är en av tre pilotmodeller som utvecklats med den kortare utvecklingscykeln på tre år. De första designskisserna gjorde Volkswagen i december förra året. Den färdiga bilen vill Volkswagen se rulla på vägarna i slutet av 2025.

Volkswagen har uppmärksammat hur de kinesiska konkurrenterna kan utveckla nya modeller mycket snabbare. Enligt Kai Grunitz är det också något som Volkswagen kan göra. Ett ökat fokus på fler digitala simuleringar tidigt i utvecklingsprocessen ska göra det möjligt.

Det minskar behovet av testcykler på riktiga vägar. Volkswagen kan exempelvis korta ner vintertesterna från två eller tre vintrar till en vinter. Men det finns så klart en risk med att korta ner utvecklingstiden.

– Risken är att du inte vet var du hamnar när du startar utvecklingsprocessen. I Tyskland har vi tydliga linjer om vad vi vill, särskilt på Volkswagen, och vi vill inte gå in i en utvecklingsprocess med några risker. Men i alla företag finns det risker, berättar Kai Grunitz.

– Konkurrenterna i Kina startar utvecklingen och är agila. Om något dyker upp hittar de en lösning. Det är vad vi måste göra i Tyskland också. Det är ett annat tillvägagångssätt, men det är möjligt, verkligen möjligt, fortsatte Kai Grunitz.

– De har en riktig plattformsstrategi, låga kostnader, ett riktigt bra batterier och håller på att bygga upp nya anläggningar över hela världen, avslutade Kai Grunitz, om de kinesiska tillverkarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.