Rimac ska börja tillverka batterier till Europas elbilar

Rimac Technology som är en del av den kroatiska sportbilstillverkaren Rimac Automobili har inlett ett partnerskap med batteritillverkaren EVE Energy. Tillsammans ska de två företagen tillverka battericeller i Europa från 2027. Det för att möta det allt snabbare växande behovet av hållbara energilösningar inom den europeiska försörjningskedjan.

EVE kommer att fokusera på celltillverkning medan Rimac Technology kommer att fokusera på utveckling och högvolymproduktion av en batterimodul och packplattform som använder cellerna. I centrum för partnerskapet står produktionen av battericeller som används i Rimac Technologys 46xx-plattform.

Rimac Technology har redan en rad volymprojekt med stora europeiska biltillverkare på gång som kommer att använda plattformen. Plattformen ska enligt Rimac erbjuda ett högpresterande batterisystem till konkurrenskraftiga kostnader med helt anpassningsbara konfigurationer.

Mate Rimac och EVE:s grundare Jincheng Liu vid bilmässan i München.

Cellerna använder Rimacs 46xx-cylindriga batteriformat. En av de viktigaste fördelarna med det cylindriska cellerna är dessa optimala värmehanteringsförmåga, vilket är avgörande för att tillverka säkrare och mer tillförlitliga batterier till elbilar.

– EVE Energy är en av de största tillverkarna av primära litiumbatterier i världen och tar med sig en stor erfarenhet av battericellsteknologi till samarbetet. Deras engagemang i att utveckla litiumbatterilösningar överensstämmer perfekt med vår vision om att förvandla sektorn för elbilar och energilagring. Vi är glada över att tillkännage detta samarbete som säkerställer en långsiktig pålitlig partner för vår 46XX-plattform, säger Mate Rimac, grundare av Rimac Group.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.