Volkswagen PowerCo har testat nytt elbilsbatteri som håller 50 000 mil

Solid state-battericellen ser många som framtidens teknik och nästa stora steg i batteriutvecklingen för elbilar. Tekniken kommer innebära längre räckvidd, kortare laddningsstid, högre säkerhet och framför allt längre livslängd.

Nu har Volkswagengruppens egna batteriföretag PowerCo nyligen nått en stor viktig milstolpe med batteriteknik från det amerikanska företaget QuantumScape. Testerna visar att deras battericeller överträffar de tuffa kraven som ställs på tekniken uppger PowerCo och att det framför allt är motståndskraftigt mot degradering av cellerna.

PowerCo testade QuantumScapes batteriteknik genom 1000 laddningscykler under flera månaders tid. För en elbil med en WLTP-räckvidd på 500 till 600 kilometer motsvarar det en körsträcka på totalt 500 000 kilometer. Under testerna såg man knappt någon åldring av cellerna. I slutet av testerna hade cellerna fortfarande kvar 95 procent av sin ursprungliga kapacitet.

– Detta är ett väldigt uppmuntrande resultat som på ett imponerande sätt bekräftar potentialen hos solid state-cellen. Slutresultatet av denna utveckling kan bli en battericell som möjliggör långa räckvidder, kan laddas supersnabbt och praktiskt taget inte åldras. Vi är övertygade om solid-state-cellen och fortsätter att arbeta i full fart med vår partner QuantumScape mot serieproduktion, säger Frank Blome, VD för PowerCo.

Nästa steg på vägen mot serieproduktion är att förfina och skala upp tillverkningsprocesserna. Volkswagen har genom PowerCo sedan en tid tillbaka påbörjat utvecklingen av en egen enhetlig cell. Den cellen är också kompatibel med QuantumScapes solid-state cell-teknologi som Volkswagen Group har investerat i sedan 2012.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.