Volkswagen gör som Tesla – satsar på megapressar för att bygga snabbare

Volkswagen håller på att förverkliga sina planer på den nya Trinity-fabriken som ska stå klar till 2026. Den stora investeringen är den som krävs för att revolutionera hur Volkswagen i framtiden tillverkar elbilar.

Målet är att öka produktionstakten och sänka kostnaderna vilket ska ge billigare elbilar. För att nå tid har man bland annat sneglat på hur Tesla tillverkar sin elbilar.

Tesla kan i sin nya fabrik utanför Berlin tillverka en Tesla Model Y på tio timmar. Som en jämförelse tar det för Volkswagen 30 timmar att tillverka en Volkswagen ID.3.

Genom den nya Trinity-fabriken ska man korta ner tillverkningstiderna berättar Reuters som intervjuat Volkswagens produktionschef Christian Vollmer.

– Vårt mål är tydligt: vi vill sätta nya standarder med vår produktion. Om vi kan komma ner till 10 timmar har vi uppnått något stort, säger Christian Vollmer i intervjun.

Enligt Christian har biltillverkaren förbättrat produktiviteten med omkring fem procent per år. Men för att behålla övertaget i Europa i framtiden måste Volkswagen ta ett större kliv.

Stora maskiner

Den inte så hemliga hemligheten bakom Teslas snabba produktionstakt är företagets ”Gigapressar”. Stora megagjutningsmaskiner som gjuter bilarna i större delar. Det ger besparingar på hundratals smådelar som annars traditionellt måste sättas samman genom tidskrävande monteringsprocess.

Enligt Reuters planerar också Volkswagen att använda sig av megagjutningsmaskiner när den nya Trinity-maskinen står klar. Gjutningen ska dock göras på en annan ort – och sedan ska delarna skeppas till Trinity för montering.

Man kommer också att korta ner antalet arbetssteg genom automatisering vilket ska minska det fysiska arbetet som annars krävs för att montera ihop en elbil. Christian kallar det för ett ”samarbete mellan människa och robot”.

Fler som tar efter

Det finns fler traditionella biltillverkare som uppmärksammat Teslas teknik. Tidigare i år berättade också Volvo Cars att man är inne på samma spår som Tesla och Volkswagen. I Volvos Torslanda-fabrik gör man nu stora investeringar för att bland annat få igång en megagjutningsprocess.

https://www.youtube.com/watch?v=vj-eBJ4fsKw
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.