Nu storsatsar Volvo Cars på elbilar i Torslanda – megagjutning och batterimontering

Pressbild: Volvo Cars

Genom stora investeringar förbereder sig Volvo Cars för nästa generationens elbilar som ska komma efter Volvo XC40 Recharge och Volvo C40 Recharge. I planen ingår en investering på 10 miljarder kronor till fabriken i Torslanda under de kommande åren.

Som en del i investeringen satsar Volvo på att införa ny och mer hållbar teknik och tillverkningsprocesser i fabriken. Det innefattar bland annat megagjutning av karossdelar i aluminium, en ny batterimonteringsanläggning och en helrenoverad målnings- och slutmonteringsverkstad.

Megagjutning kommer bli en avgörande del för Volvo, gällande hållbarhet, kostnad och prestanda hos framtidens elbilar. Tesla har länge arbetat med tekniken och utvecklat den för att ta en ledande position med elbilar. Volvo Cars blir nu en av de första traditonella biltillverkarna som också investerar i samma typ av process. Volvo beskriver det som den viktigaste och mest spännande förändringen i investeringsplanen.

Megagjutning i framtidens Volvo.

Fortsatt starkt fäste i Göteborg

Investeringen följer i ett naturligt steg efter förra veckans stora nyhet om en gemensam batterifabrik tillsammans med Northvolt. Även den ska byggas i Torslanda.

– Med de här investeringarna tar vi ett viktigt steg mot vår helt elektriska framtid och förbereder oss för ännu mer avancerade och bättre elektriska Volvobilar. Torslanda är vår största fabrik och kommer att spela en avgörande roll i vår pågående omvandling, säger vd Håkan Samuelsson.

De två investeringsplanerna är en del i Volvo Cars ambition om att vara ett helt elektriskt bilföretag senast 2030. Det speglar också ett åtagande om en långsiktigt framtid i företagets hemstad Göteborg, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

– Idag är en stor dag för Torslanda-fabriken eftersom vi med det här investeringspaketet förbereder den för framtiden, säger Javier Varela, head of engineering and operations på Volvo Cars.

I en video beskriver Volvo Cars planerna och beskriver megagjutningsprocessen ytterligare:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.