Volkswagen Golf kommer tillbaka som elbil 2028

2026 lanserar Volkswagen-koncernen de första elbilarna på sin nya elbilsplattform SSP. Det är en plattform som Volkswagen kommer att bygga alla sina elbilar på, hela vägen från de lägsta instegsmodellerna till de mest lyxiga segmenten.

Från Volkswagen kommer den första modellen som bygger på den nya plattformen att bli nionde generationen Volkswagen Golf. Den nya Golf MK9 kommer Volkswagen att lansera 2028 och då kommer den bara som elbil.

Planerna kring den nya Golfen avslöjade Volkswagen-chefen Thomas Schäfer för brittiska Autocar. Den kommer att placera sig mellan Volkswagen ID.2 och Volkswagen ID.3. Schäfer beskriver ID.3 som en ”Golf Plus”, och menar att den kan finnas kvar vid sidan av nya Golf.

– Golf-namnet har ett enormt värde, sa Schäfer till tidningen. Även värdefulla namn som GTI och R ska leva vidare med nya eldrivna Golf.

SSP-plattformen och dessa breda användning över alla koncernens elbilar kommer att ge enorma skalfördelar för Volkswagen. Den kommer att passa fordonssegment från A0 upp till D-segmentet. Den är enormt flexibel och ska leverera allt från 120 till 1300 kilowatt i motoreffekt och klara snabbladdning med upp till 80 procent på endast 12 minuter.

Läs mer: Volkswagen-gruppen ska bygga alla elbilar på samma plattform.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.