Video: Jag har provkört Ora 300 Pro – en liten utmanare

Från kinesiska Great Wall Motors kommer Sverigeaktuella elbilsmärket Ora med fokus på innovativa, praktiska och charmiga bilmodeller. Först ut i Sverige är Ora 300 Pro i ett litet men rymligt format som vill ta platsen som hushållets andrabil.

Under en eftermiddag i Malmö fick jag tillfälle att provköra Ora 300 Pro och intrycket är att Ora har tagit fram en trevlig liten elbil. Ora 300 Pro är byggd helt från grunden som elbil och erbjuder en räckvidd på upp till 310 kilometer från ett batteri på 48 kWh.

Mötet med den svenska importören gav också ett intryck av att Ora verkligen vill skapa en kompakt elbil som fungerar i Europa. Det innebär en lyhördhet mot kunderna och en önskan om att ständigt förbättra bilen genom trådlösa Over-the-Air-uppdateringar.

Så vem riktar sig Ora till? Målgruppen är familjen med barn i tonåren som vill byta ut sin fossildrivna andrabil. Den nya eldrivna andrabilen kommer få ansvaret för de flesta bestyren i vardagen, allt från vardagspendlingen till jobbet, till veckohandlingen och för att köra familjens tonårsbarn till träningen eller skolan.

Videon från min provkörning av Ora 300 Pro hittar du längst ner i den här artikeln.

Reflektioner från provkörningen

På bild ser Ora 300 Pro väldigt liten ut, men den är större än vad den ger sken av. Exteriört mäter Ora 300 Pro 4235 mm i längd, 1825 mm i bredd och 1603 mm i höjd. Det gör den två decimeter längre än en femdörrars Mini Cooper och nästan exakt lika stor som en Volkswagen ID.3.

Utsidan är rund och bullig medan insidan är mer designad med enkla, raka och tydliga linjer och former, även om runda element förkommer även här. Materialen är fina och ger ett gott intryck. Läderklädseln är så klart vegansk fuskläder.

Om vi ska tro Ora själva kommer 300 Pro att få arbeta i vardagen. Det innebär att skjutsa barn, handla och lasta allt från väskor till matkassar. Bagaget är halvstort, men rymmer i alla fall veckohandlingen och någon sportväska. Lastvolymen är på 228 liter. Frunk saknas.

I kupén finns det plats för fem personer, även om den femte personen som hamnar mitten bak kanske då inte ska vara allt för storvuxen. Benutrymmet är bra både fram och bak. Takhöjden fram är utmärkt, baksätet något mer begränsat. Om någon i familjen är lång bör man provsitta baksätet innan beställning! Två av baksätena har fästen för ISO-fix.

Teknik och innovation

Ora 300 Pro är fullsmockad med teknik, något som är vanligt i elbilar från Kina. Det som särskiljer Ora är att tekniken upplevs välutvecklad och det är också möjligt att anpassa många av funktionerna, stänga av eller ställa in hur man vill att varningar och finesser ska te sig. Det blir alltså möjligt att stänga av om man tycker något är för påträngande.

Elbilen är också fullt uppkopplad och kommer kunna uppdateras och bli bättre i framtiden genom nya uppdateringar. Det inkluderar både förbättringar i drivlina och nya funktioner i infotainmentsystemet. På gång är bland annat Apple CarPlay och Android Auto. Infotainmentsystemet känns intuitivt, funktionellt och reagerar snabbt på kommandon och har ett snyggt och enkelt gränssnitt.

Ora har också tagit fram en app för bilen. Jag hade inga möjligheter att utforska den i detalj då det fortfarande är några dagar kvar till den officiella lanseringen. Men jag fick en snabb demonstration och här finns allt man behöver som status på bil, schemaläggning av laddning, styrning av klimatanläggning och andra funktioner som att låsa dörrar eller öppna fönster på distans.

Körning, räckvidd och laddning

Köregenskaperna hos Ora 300 Pro är goda och den håller sig stabil på vägen, genom kurvor och svängar. Den pigga motorn på 126 kW (170 hk) är fullt tillräcklig och ger en bra och responsiv acceleration. Elbilen har också äkta enpedalskörning vilket gör det möjligt att köra och bromsa med endast en pedal.

I de högre hastigheterna kan bullret och vägbrus leta sig in i kupén. Men det är inte på något vis påträngande – eller utmattande. Det existerande bullret har helt enkelt rätt frekvens. Små bilar i detta segment brukar dessutom också vara bullriga så Ora sticker inte på något vis ut.

Räckvidden på Ora 300 Pro är som tidigare nämnt enligt WLTP 310 kilometer. Det räcker med god marginal till vardagens behov. Batteriet är ett tåligt LFP-batteri med en kapacitet på 48 kWh. Positivt är att 300 Pro har en AC-laddare på 11 kW vilket gör det möjligt att ladda batteriet fullt på runt 5,5 timmar. Fullt tillräckligt.

Snabbladdning (DC) är möjlig med upp till 70 kW via CCS och att ladda fullt tar 38 minuter. Ingen raketfart men Ora är kanske inte heller den primära bilen för långresorna.

Summering

Det samlade intrycket av Ora 300 Pro är positivt. Det känns som en gedigen och välbyggd bil med snygga och genomtänkta designinslag och ett välutvecklat infotainmentsystemet.

Tekniknivån är hög, med de flesta tänkbara aktiva säkerhetsfunktionerna och förarassistanssystemen. Mycket av standardutrustningen är sådant som många andra biltillverkare oftast bara erbjuder som tillval.

Men den höga utrustningnivån och tekniska finesser gör ju också att priset blir något högre än om modellen hade varit mer nedtonat. Ora 300 Pro kostar från 414 900 kronor.

Ambitionen är ett erbjuda ett förenklat bilägande genom bilmodeller som är enkla att bli kompis med. Ora 300 Pro kommer bland annat med 5 års nybilsgaranti med fri körsträcka, 8 år eller 16 000 mil i batterigaranti och tre års vägassistans.

Video

Fördelar:

  • Välutrustad med mycket avancerad teknik
  • Hög säkerhet (5 stjärnor Euro NCAP)
  • Bra komfort, stabil väghållning

Nackdelar:

  • Tekniken får priset att dra iväg
  • En aningens bullrig
  • CarPlay/Android Auto finns inte vid lansering
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.