En första provkörning i Kia EV9 (2024)

Kia EV9 är nu högaktuell i Sverige och inför de första svenska leveranserna som snart drar igång erbjöds jag möjligheten att provköra elbilen. Jag nappade på erbjudandet och skeppade mig själv söderut för att ge mig an de små franska vägarna med denna bjässe.

Kia EV9 är riktigt stor. Bilen mäter hela 5010 mm i längd, 1980 mm i bredd och 1755 mm på höjden. Det i kombination med det boxiga utseendet gör att den dessutom upplevs ännu större än vad den egentligen är. Vinsten med formatet är så klart att vi får en rymlig interiör som maximerar ytorna.

Här finns det plats för sex eller sju personer beroende på stolskonfiguration. I den sexsitsiga varianten jag körde erbjuder EV9 generöst med utrymme på de två första stolraderna och hyfsat med utrymme även på tredje raden. Bak finns ett förhållandevis komplext lastutrymme med raka kanter som visserligen maximerar lastmöjligheterna.

Körningen

Trots att bilen är riktigt stor så upplevs den som lätt att ratta runt på vägarna. Sikten runt bilen är god och det är enkelt att se var bilen slutar vilket gör det enkelt att positionera den rätt även på de smalaste vägarna.

Kia har inte på något vis valt att överdriva motorkapaciteten så som vi annars kanske är vana att få uppleva i många av dagens moderna elbilar. EV9 är fyrhjulsdriven med en totaleffekt på 283 kW. Det är fullt tillräckligt och tar bilen från 0 till 100 km/h på sunda 5,3 sekunder.

Den lugna accelerationen gör det enkelt att köra bekvämt. Den bjuder inte in till någon vildare aktiv körning, men det är inte heller det man kanske är ute efter i en familjelastare som denna. Istället finns det en märkbart tydlig prioritet på komfort.

Kia EV9 vägar nästan 2,5 ton men trots det uppfattas bilen ändå som relativt lätt. Bilen ger ett bastant tryck mot vägbanan och det är tydligt att tyngdpunkten hålls låg genom det tunga batteriet på 99,8 kWh som nästan väger 550 kg. De självstabiliserande dämparna ska hålla bilen plan mot vägen och säkerställer att komforten och åkturen blir bekväm. Men att pressa bilen i hög fart genom en skarp kurva är inget man vill göra för den mjuka dämpningen får bilen att gunga och luta i sidled.

För att göra bilen så effektiv som möjligt har Kia arbetat både på aerodynamiken och hur de två motorerna arbetar. Luftgenomströmningskanaler i fronten, aero-hjulkåpor och en 3D-struktur under bilen arbetar med luftströmmarna. Under konstant körning i jämn hastighet arbetar endast den bakre motorn och först när fyrhjulsdrivften är nödvändning eller vid accelerationspådrag kopplas den främre motorn in.

Utöver att detta är en goda effektivitetspunkter bidrar detta också till att minska buller både från vinden, däcken och vägen. Kia EV9 är bekväm, tyst och sväljer håligheterna på vägen.

Praktisk superkombi utan bagage

Kia EV9 är tydligt utformad för att möta efterfrågan hos de som behöver en stor och rymlig bil med plats för många. Det är ett designformat och en interiör som bjuder in till att lasta hela familjen men en del av väskorna får man kanske lämna hemma.

Fokuset på komfort och bekvämlighetsfunktioner är påtaglig. Allt i form av fyra sköna fristående stolar i det 6-sitsiga utförandet, två panoramatak i glas, mugghållare, ett litet bord och tillgängliga USB-C-uttag är några av detaljerna. Komforten i stolarna är bra, med nackstöd som är helt magiskt sköna att luta huvudet mot. Dessutom var massagefunktion i stolarna fram riktigt behaglig, och är ett perfekt verktyg för att hålla föraren alert under bilkörningen.

Men som elbil sticker Kia EV9 också ut rent tekniskt. E-GMP-plattformen som Hyundai/Kia-koncernen utvecklat har bevisat sig vara ytterst konkurrenskraftig. Utöver god räckvidd och effektivitet är Kia EV9 också ett snabbladdande monster.

Ansluten till en 800-voltsladdare kan Kia EV9 ladda med upp till 210 kW. Under optimala förhållanden är det möjligt att ladda batteriet från 10 till 80 procent på 24 minuter. Det är absolut i toppklass och kommer göra att EV9 obehindrat tar sig fram snabbt även på längre resor. Något som man bör kunna ta för givet med en modern elbil som har det här syftet.

Kia EV9 har också V2L vilket gör det möjligt att mata ström ur batteriet. I bagaget finns ett 230-voltsuttag dit vi kan ansluta elektriska apparater genom en traditionell stickpropp. Dessutom är det möjligt att plocka ström direkt ur laddporten med hjälp av en adapter.

Bagaget i Kia EV9 är kanske det mest sparsamt tilltagna, men är ändå relativt upprätt vilket gör att det blir möjligt att lasta in ett par skrymmande väskor. Lastvolymen är 312 liter, men kan utökas till hela 2993 liter om både stolraderna fälls.

Till Sverige kommer endast den fyrhjulsdrivna versionen av Kia EV9. Det innebär en frunk fram som lastar 52 liter. Perfekt för laddningskablar eller en väska. Kia har äntligen också gjort frunken mer tillgänglig genom att den går att öppna med både nyckeln, mobiltelefonen eller en knapp inne i kupén.

Bekant förarmiljö

Förarmiljön känns igen från från exempelvis Kia EV6 med de breda skärmvyerna som sträcker sig från ratten till mitten av kupén. Klimatkontrollen har flyttat upp på en liten tredje skärm mellan de två större skärmarna. Nytt är också att Kia för första gången introducerar trådlös Apple CarPlay och Android Auto till EV-serien.

Det första intrycket är en rejäl interiör som känns väldigt bastant med tydliga knappar och reglage. Men knapparna är många, och det krävs en stund att lära sig att hitta rätt bland alla knappar och reglage, som finns både på dörren, ratten, bakom ratten och på instrumentpanelen.

Infotainmentsystemet känner vi igen från Kias tidigare bilar. Här hittar vi våra grundläggande elbilsfunktioner som mediaspelare, klimatanläggning och navigering med en ruttplanerare. Menyerna är dock omfattande och djupa och kan uppfattas som stundtals röriga. Min uppfattning är att Kia EV9 men även tidigare EV6 hade vunnit på en mer förenklad och tydlig design på det digitala gränssnittet.

Summering

Priset på Kia EV9 startar 869 900 kronor. Egentligen är det väl inte ett startpris det handlar om. Det är nästan mer rätt att säga att priset för Kia EV9 är just det. Det eftersom tillvalen är få. Kia EV9 är rejält utrustad från grunden och valen vi har att göra är att välja mellan 6 eller 7-sits, färg, dragkrok och ett fåtal val av tillbehör som mattor och extra laddkabel. En enkel, modern och exemplarisk bilköpsprocess.

För den som är ute efter en rymlig, bekväm bil med ett stort fokus på passagerarna och åkkomforten är definitivt Kia EV9 en bil att titta närmare på. Däremot bör man vara medveten om att bagaget är begränsat i förhållandet till antalet passagerare.

Elbilstekniken har Kia länge bevisat att man bemästrat, och med en WLTP-räckvidd på 505 kilometer, snabbladdning som laddar batteriet från 10 till 80 procent på 24 minuter så är Kia EV9 en bil som kan bjuda in till en längre tur, utan att någon blir sur.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.