Verkligheten visar: Tesla Semi klarar 170 mil om dagen

Pepsi är ett av de första företaget att köra Tesla Semi i kommersiell drift. Vid sin distributionsterminal i Sacramento i Kalifornien har man idag 21 stycken Tesla Semi. Tidigare har Pepsi berättar hur väl de fungerar.

Nu har branschorganisationen NACFE som leder forskningsprojektet Run on Less delat med sig av data för en av Tesla Semi-lastbilarna som rullar i Pepsis regi. Forskningsprojektet syfte är att verka för effektivare eldrivna transporter och insikterna publicerar man öppet för att hjälpa branschen som helhet.

En av Tesla Semi-bilarna sticker ut rejält i statistiken efter att den gav sig ut på ett riktigt långpass. Under ett dygn körde lastbilen 173 mil där 92,6 procent av körningen gick i hastigheter över 80 km/h.

Totalt krävde den långa resan tre snabbladdningsstopp för att klara av strapatsen. Dessa planerades in efter ett mönster för att göra resan så effektiv som möjligt. Den totala laddtiden under de 24 timmarna uppgick till 2 timmar och 36 minuter.

Vanligtvis brukar Pepsi inte köra så långa pass med lastbilarna. Arbetsdagarna brukar vara något kortare och de tre Tesla-lastbilarna som NACFE samlar data från kör vanligtvis runt 80 till 120 mil per dag.

– Lastbilstransportörer arbetar med att minska koldioxiden och investerar i eldrivna lastbilar. Det för det med sig många fördelar men också vissa utmaningar, särskilt kring infrastruktur och laddning. Ändå tacklar ledande flottor dessa utmaningar och ger oss tillgång till deras verksamhet så att vi kan dela deras insikter med resten av branschen, berättar Mike Roeth, NACFE:s VD.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.