Norge sätter nytt elbilsrekord men blickarna är riktade mot Sverige

Elbilar i Norge.

Bilförsäljningen i Norge är skakig precis som i Sverige till följd av höjda räntor och oro kring ekonomin. Även om den totala nybilsförsäljningen i Norge minskat med 29,3 procent i september jämfört med samma månad förra året så är andelen elbilar fortsatt rekordhög.

Under september var 87 procent av alla nya bilar i Norge en elbil. Det är den högsta andelen någonsin. Även om Norge nått en ny milstolpe så ligger uppmärksamheten på annat håll.

– Nu vaknar resten av Europa på riktigt, inte minst vårt broderfolk i öst. I september registrerades faktiskt betydligt fler elbilar i Sverige än i Norge. Och flera av bilarna på topplistan var registrerade i många fler exemplar i Sverige än i Norge, skriver TV2 Broom.

I Sverige hade vi den nästa högsta andelen elbilar för enskild månad i september med 42,7 procent, något som du kunde läsa om på Allt om elbil igår. TV2 Broom noterar dock från sammanställningen att vi registrerade betydligt fler elbilar i Sverige.

I Norge blev det 9 709 elbilar i september, medan vi i Sverige noterade 12 994 elbilar under månaden. Det är så klart visserligen också värt att påpeka att vi har en dubbelt så stor befolkning i Sverige.

Olika preferenser

I de två länderna är det Tesla Model Y som toppade listorna i september och det med en mycket stor marginal mot efterföljande modeller. Det blir också tydligt i en jämförelse att Sverige och Norge har helt olika preferenser när det kommer till elbilsmärken.

Volkswagen ID.4 och Volkswagen XC40 är de två vanligaste nya modellerna efter Model Y i Sverige. Det medan det är Skoda Enyaq och Ford Mustang Mach-E som kniper motsvarande placeringar i Norge.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.