Världens första helt eldrivna brandbil är här

En brandstation i Menlo Park i Kalifornien tittar på att köpa in världens första eldrivna brandbil. Brandbilen kommer från den österrikiska brandbilstillverkaren Rosenbauer som byggt den eldrivna brandbilen som är utrustad med ett batteripaket på 180 kW och tar ungefär fyra timmar att ladda.

För att brandstationen ska kunna utvärdera brandbilden har tillverkaren helt enkelt skickat över den eldrivna brandbilden till branddistriktet. Där har den skapat ett stort intresse.

– En helt eldriven brandbil är ansvarstagande både ur miljö och en social synpunkt på grund av de pågående klimatförändringarna i världen, med de tillhörande direkta utmaningarna som skogsbränder och översvämningar som vi får uppleva här i Kalifornien, skriver brandstationen.

Varken tillverkaren eller brandstationen nämner något om prestanda eller räckvidd. Däremot är 90% av alla utryckningar kortare än 30 minuter enligt brandstationen. Så behovet av strömförsörjning och batteri är minimalt.

– Diesel används idag i de flesta brandbildarna, men avgaserna innebär en hälsorisk för allmänheten och vår personal. Med eldrift skapar vi en bättre arbetsplats, skriver brandstationen.

Tillverkaren lyfter också fram den elektriska drivlinan som en fördel ur en kostnadssynpunkt. Med färre mindre rörliga delar minskar kostnaderna och behovet av reperation.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.