IBM:s nya batteri använder havsvatten – ska utvecklas kommersiellt med Mercedes

Det pågår en kapplöpning om nästa stora batterigenombrott. Nu avslöjar IBM att man designat ett batteri som använder sig av havsvatten istället så kallade tungmetaller. Alltså material som nickel och kobolt.

Batteriet använder tre (hemliga) material som aldrig tidigare kombinerats till ett batteri, skriver IBM. Istället för att använda material som i vissa fall kan utvinnas ur tvivelaktiga gruvor kommer dessa materialen från havsvatten.

Batteriet bygger på ett ännu hemligt material som utvinns ur havsvattnet. För att utveckla batteriet kommersiellt arbetar IBM bland annat tillsammans med Mercedes.

– Målet är att ha en fungerande batteriprototyp inom ett år, säger Jeff Welser Vice Vd på IBM Research till Reuters.

Enligt IBM kommer batteriet att överträffa dagens litiumjon-batterier. Batteriet är billigt att ta fram, energieffektivt och har en mycket låg brandrisk. Att ladda batteriet går också betydligt snabbare än dagens batterier. Tester visar att ett batteri kan laddas till 80 procent på mindre än fem minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.