U-länder ska börja med elbilar utan att passera bensinbilar, backas av IKEA

Elbilar i Rwanda.

Från och med nu och fram till 2050 kommer efterfrågan på bilar och andra typer av transporter att växa snabbt på marknader med tillväxtekonomier. Bland annat pekas flera länder i regioner som Afrika, Latinamerika och Sydostasien ut.

Därför är det nu viktigare än någonsin att satsa på hållbara transporter, och gärna helt utan att ens ha börjat använda fordon med förbränningsmotorer. Det filantropdrivna initiativet Drive Electric Campaign har som uttalat mål att stötta just en sådan utveckling.

Drive Electric berättar nu att man tagit emot ett stort ekonomiskt stöd från IKEA Foundations som en del av sitt nya initiativ Leapfrogging Partnership. Genom att bidra med 1,07 miljard kronor under en fyraårsperiod kommer IKEA stötta utvecklingsländerna att kringgå bensindrivna fordon och gå direkt till det grönare alternativet.

– Den mesta av tillväxten i efterfrågan på transporter förväntas ske i tillväxtekonomier senaste 2050, och för de närmaste åren innebär det en möjlighet för tillväxtmarknader att ”hoppa” över smutsiga förbränningsfordon och gå direkt till hållbara transporter utan utsläpp, säger Rebecca Fisher, Program Director vid Drive Electric.

Alla typer av fordon ingår i projektet Leapfrogging Partnership, allt från bussar, lastbilar, personbilar och 2- och 3-hjulingar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.