Turkiets nästa elbil Togg T10F premiärvisad för världen

Under teknikmässan CES i Las Vegas har Turkiets nya elbilsmärke Togg visat upp sin andra elbil. Den tar formen av en sedan som får namnet Togg T10F. Togg påtalar också tydligt att det är en prototyp av en produktionsklar bil och inte ett koncept.

Togg kommer nu låta bilen genomgå det sista av sitt test- och utvecklingsprogram för att sedan ha bilen klar till försäljning i Turkiet och Europa år 2025. Togg har ett uttalat fokus på elektriskt prestanda och ny modern teknologi med den nya bilen.

T10F erbjuds i tre specifikationer: Standard Range bakhjulsdrift, Long Range Rbakhjulsdrift samt Long Range med fyrhjulsdrift.

Den högsta specifikationen Long Range AWD är utrustad med två motorer och en total motoreffekt på 320 kW. 0 till 100 km/h klarar den på sprinten 4,6 sekunder.

De bakhjulsdrivna modellerna har en motor på 160 kW. Standard Range-modellerna har en batterikapacitet på 52,4 kWh, medan den för Long Range är 88,5 kWh. Räckvidden är upp till 600 kilometer på varianten med längst räckvidd.

Samtliga modeller ska kunnas snabbladdas från 20 till 80 procent på 29 minuter. De har dessutom stöd för V2L vilket gör att de kan driva externa enheter.

T10F har en hjulbas på 2 890 mm, markfrigång på 155 mm och väger mellan 1 939 kg och 2 215 kg beroende på specifikation.

Formspråket på Togg T10F ska symbolisera en kombination av element från det ”känslomässiga” Öst och det ”rationella” Väst. Modellen är framtagen i samarbete mellan Togg Design Studio och det italienska designhuset Pininfarina.

– Våra bilar handlar inte bara om att köra från A till B, utan utgör snarare en heltäckande lösning för att förbättra vår vardag. Med en räckvidd på 600 kilometer, olika drivalternativ och en omfattande lista med teknikinriktade funktioner är T10F en djärv, spännande och tillgänglig mobilitetslösning för framtiden, säger  M. Gürcan Karakaş, VD för Togg.

Elbilen är designad för att uppnå en femstjärnig Euro NCAP-bedömning. Standardutrustning inkluderar sju krockkuddar tillsammans med en rad avancerade förarassistanssystem som kan bli bättre med tiden genom inlärning och OTA-uppdateringar.

Bland andra funktioner beskriver Togg också en intelligent adaptiv farthållare med stopp-och-gå-funktion som samarbetar med ett trafikskyltsigenkänningssystem. T10F kommer också med Toggs ”Rush Hour Pilot”-assistansfunktion vilket gör att användare kan ta bort händerna från ratten i tung trafik och vid hastigheter upp till 15 km/h medan fordonet kör autonomt.

– Lanseringen av T10F markerar ett viktigt ögonblick för Togg och visar vårt enorma engagemang för att omvandla mobilitetslandskapet. Vår ambition är att leverera den första T10F i  2025, avslutade Gürcan Karakaş.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.