Hyundai ska upp i luften 2028 med nytt elflyg

Hyundai Motor Group och dess dotterbolag Supernal visade under den pågående teknikmässan CES i Las Vegas upp en eldriven flygande farkost som lyfter och landar vertikalt. En så kallad eVTOL.

Farkosten Supernal S-A2 bygger vidare på en idé som Hyundai visade upp redan 2020. Målet är att skapa ett nytt sätt att transportera människor i storstadsområden från en punkt till en annan mycket snabbare. Planen är att S-A2 ska ut på marknaden 2028.

S-A2 är ett V-tail-flygplan designat för att flyga i 190 km/h på 500 meters höjd med en körsträcka på runt 40 till 60 kilometer. En pilot och fyra passagerare kan resa samtidigt.

Framdrivningen är helt elektrisk och batterierna är utbytbara så att det ska vara enkelt att uppgradera i takt med att batteriutvecklingen går framåt. Framdriften sker med åtta tippande rotorer, som får den att lyfta och landa för att sedan vinklas fram för att föra farkosten framåt.

Eftersom den ska flyga i städer har det också lagts ett stort fokus på att få ner ljudnivån. Den säga vara ”lika tyst som en diskmaskin”. Ljudnivån uppmäts till 65 dB i den vertikala start- och landningsfasen och 45 dB vid horisontell körning.

Nedanför kan du se den fullständiga presentationen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.