Var var du när fossilbilen dog?

Teknikinfluensern Peter Esse ställer sig den stora frågan: Var var du när fossilbilen dog? För det pågår just nu mitt framför ögonen på oss. Kolla in hans reflektioner och resonemang i videon ovanför.

Jag minns själv när jag fick insikten att vi står inför ett historiskt skifte. Det var sommaren 2016. Det lokala energibolaget invigde ett nytt kraftvärmeverk och på plats fanns Tesla som erbjöd provkörningar av Tesla Model S.

Efter en kort tur på en parkeringsplats gick det upp för mig att den här tekniken kan bli bra nog för att täcka in framtidens transportbehov – och ge oss bilar som har så många fler fördelar än de traditionella bensin- och dieselbilarna att det är värt att satsa på tekniken.

Den första elbilen jag provkörde.

Jag är inte ensam om den bilden. Om vi tittar på registreringsstatistiken så väljer allt fler som köper en ny bil idag också en elbil. Den utvecklingen har dessutom gått väldigt snabbt, från några få procent varje månad till betydande andelar som 20, 30 och senare 40 procent.

Grafiken nedanför visar andelen elbilar bland nyregistreringarna av bilar i Sverige. Det finns ingen anledning till att tro att den andelen kommer minska. Sverige ligger i framkant, men världen kommer ta efter.

Konsumenterna efterfrågar elbilar som aldrig förr och elbilen har nått en sådan bredd att konsumenterna numera också ställer krav. Biltillverkarna satsar allt mer på att svara upp till efterfrågan samtidigt som man är måna om att behålla men också ta marknadsandelar för sin egen överlevnad. Det gör man bara genom att utveckla bättre elbilar och kunna erbjuda de mest attraktiva erbjudanden.

En sådan här teknikutveckling i bilindustrin har aldrig skådats förr. Det kommer hända så mycket under de kommande två åren. 2025 är det magiska året att lägga på minnet, det kommer bli en milstolpe utan dess like.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.