Test av Wallbox Pulsar Max – liten och nätt laddbox

Wallbox Pulsar Max. Foto: Filip Foto Film.

Minimalistisk och snygg är två väl valda ord för att summera det första intrycket som Wallbox Plus Max ger efter att den är monterad på väggen. Det ger oss en laddbox som inte inkräktar på husfasaden eller sticker ut för mycket.

Men Pulsar Max är mer än bara en laddbox som ger ett lätt intryck på väggen. Spanska Wallbox har också utformat konstruktionen för att göra installationen så enkel som möjlig för elektrikern. Som slutkund gynnas man i slutändan av lägre installationskostnader, menar Wallbox.

Enkel installation

Enkelhet vid installationen består av en konstruktion med en fästplatta som först monteras på väggen. Efter det hängs själva boxen upp som innehåller de anslutningar där elen dras in. Med fronten avlägsnad kan elektrikern arbeta obehindrat med att anslutna den framdragna elen. Den kan antingen dras in genom väggen bakom boxen, eller på utsidan av väggen i underkant. Installationen kompletteras sedan av en extern jordfelsbrytare.

Elektrikern är igång. Foto: Filip Foto Film.

När boxen är ansluten monteras fronten på som försluter hela boxen. Det var första gången som elektrikern installerade en Wallbox Pulsar Max. Efter en genomgång av dokumentationen gick installationen i sig intuitiv och smärtfritt.

Uppstarten görs sedan med den tillhörande mobilappen. Vid den första uppstarten laddas också den senaste versionen av mjukvaran in. Den biten tog lite längre tid än vad instruktionerna i appen påstod. Vi fick vänta omkring 20 minuter. Det fick bli en kaffepaus helt enkelt.

Snyggingen Wallbox Pulsar Max

Foto: Filip Foto Film.

Wallbox Pulsar Max är en av de minsta laddboxarna som finns på marknaden idag. Den mäter drygt två gånger två decimeter, och bygger ut en decimeter på djupet. Den finns i färgerna matt svart eller matt vitt. Den fasta kabeln viras enkelt upp och hängs runt boxen när den inte används.

Standard är en kabel på fem meter, men sju meter finns som ett tillval. Ibland kan det vara sunt att ta det säkra före det osäkra och kanske välja en längre kabel. Även om fem meter fungerar idag, så vet man inte var laddporten sitter på nästa elbil eller om flera elbilar på samma uppfart ska samsas om samma box.

Foto: Filip Foto Film.

Intrycket av själva boxen är en robust, och stöttålig konstruktion. Medföljer gör också en hållare för laddhandsken som däremot inte visade sig vara lika robust. Den gick sönder efter endast ett par användningar och ett nytt fick beställas. Här hade en tåligare konstruktion varit önskvärd då det är en del som kommer att få utstå dagliga påfrestningen. Alternativet är annars att låta kabeln hänga fritt.

Hållaren gick snabbt sönder, en skör pigg lossnade.

Bra app

Genom appen myWallbox finns möjligheten att bevaka laddningen, styra den och kontrollera energikonsumtionen utan att vara i närheten av boxen. Det går också att låsa och låsa upp boxen på distans. Pulsar Max har inte stöd för RFID-brickor, så att kunna låsa den genom appen ger en bra möjlighet att spärra boxen för obehöriga om det skulle behövas.

Riktig överskådlig och snygg app. Foto: Filip Foto Film.

Appen myWallbox är enkelt och exemplariskt utformad med ett överskådligt och intuitivt gränssnitt. Det är enkelt att se statusen på den pågående laddning och att hitta till de funktioner man söker.

Schemaläggning gör det enklare att styra laddninen. Foto: Filip Foto Film.

I ett enkelt gränssnitt skapar man enkelt scheman för att exempelvis schemalägga och styra sin laddning över dygnets timmar.

Summering

På det stora hela fungerar laddningen som den ska och boxen uppfyller de krav som de flesta behöver ställa på en laddbox. Det hela är paketerat i en snygg, nätt och elegant konstruktion som dessutom fungerar som en funktionell upphängningsanordning för kabeln.

Boxen har skyddsklass IP55 för att tåla tufft klimat. Den matta ytan gör också att den visuellt inte lär åldras av sol, väder och vind. Ett svagt pulserande ljussken visar statusen för laddningen. Boxen har stöd för både wi-fi och bluetooth. Den kan dessutom röststyras med Google Assistans eller Alexa.

För den som har solceller hemma erbjuder Wallbox också ett Eco smart-läge. Här kan man välja att bara ladda bilen från den egna energiproduktionen.

Prisexempel: Från 8290 kronor med installation, efter Grönt teknik-avdrag via Laddboxbolaget (sponsrad länk).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.