Här är ellastbilarna som kör eldrivna liftar i Göteborg och Malmö

För två år sedan driftsatte Swerock tillsammans med hyrföretaget Kranpunkten Sveriges första eldrivna lastbil med flak. Det var en Volvo FE Electric speciellt anpassad för att lasta, lossa och transportera liftar.

Sedan dess har utvecklingen gått snabbt framåt, och nu har Swerock uppgraderat till en Volvo FM som kan lasta betydligt mer och köra betydligt längre. Dessutom har man införskaffat två stycken. Lastbilarna ska används för att transportera de eldrivna liftarna mellan uppdragsgivare i Göteborg och Malmö.

– Det här är ett steg i vår ambition om att nå en fossilfri fordonsflotta. Vi minskar bullret i städer samtidigt som vi skapar en tyst och bättre arbetsmiljö för våra chaufförer, säger Angelika Bohlin, vd på Swerock.

Den nya generationen eldrivna lastbilar som Kranpunkten nu använder kan köra längre sträckor utan att ladda. Bilarna är specialbyggda och kan enkelt lasta och lossa med hjälp av hydraulik. I Skåne har lastbilen dessutom ett släp som gör det möjligt att transportera fler och tyngre liftar och på det sättet samordna transporter till flera kunder.

– Med de nya ellastbilarna förstärker vi inte bara vårt engagemang för miljön utan även vår kapacitet att erbjuda miljövänliga och effektiva lösningar till våra kunder. Vi kan tillhandahålla ett helt elektriskt alternativ med en hyrmaskin som drivs och laddas med grön el och transporteras till och från kundens arbetsplats tyst och helt utan utsläpp, säger Rikard Jönsson, Inköpschef på Kranpunkten.

Bilarna laddas under natten och kan även snabbladdas dagtid vid behov. En av utmaningarna är att lastbilarna inte kör några fasta rutter vilket ställer höga krav på logistikplaneringen för att maximera batteriets räckvidd.

Fakta, Volvo FM Electric

  • Tågvikt: Upp till 44 ton
  • Batterikapacitet: 180–540 kWh, 2–6 batterier
  • Räckvidd: Upp till 300 km
  • Laddningstid (full laddning):  9,5 timmar med AC (43 kW), ​2,5 timmar med DC (250 kW)
  • Drivlina: 2–3 elmotorer, I-Shift-växellåda
  • Prestanda: Upp till 330–490 kW kontinuerlig effekt.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.