Elbilens dominans når nu också begagnatmarknaden i Norge

Elbilar i Norge.

Efter att elbilarna i flera år dominerat nybilsförsäljningen i Norge gör de nu också för första gången ett stort avtryck på begagnatmarknaden. För den som söker på begagnade bilar upp 15 år gamla, så finns det nu för första gången fler elbilar än dieselbilar att välja på.

Det eftersom de begagnade bilarna som finns till försäljningen är en direkt återspegling av nybilsförsäljningen de senaste åren. Norska elbilsföreningen har gjort en djupgående analys av begagnatmarknaden. I en sökning efter bilar med årtalen 2009 till 2024 fick man följande urval på landets motsvarighet till svenska Blocket:

  • 17 266 elbilar
  • 16 707 dieselbilar
  • 8 309 hybridbilar
  • och 7 063 bensinbilar.

Sedan sju år tillbaka har elbilarna stått för den största andelen i Norges nybilsförsäljning, med upp till 90 procent under den senare delen. Det är nu direkt återspeglingsbart på andrahandsmarknaden. Tillgången på nyare begagnade bilar med förbränningsmotorer är mindre eftersom det sålts så få sådana de senaste åren.

Norska elbilföreningens testledare Ståle Frydenlund har testat de flesta elbilarna under de senaste åren. Han lyfter fram många fördelar med att köpa en begagnad elbil, framför något annat alternativ:

– Elbilar behöver inga oljebyten, har inga komplicerade automatlådor, turbo, rostiga avgasrör eller kamremar för att nämna några fördelar. Drift, underhåll och service är betydligt billigare än för andra bilar, förklarar Ståle. Hans bästa tips är att undersöka vilka garantier som fortfarande gäller. Om batterigarantin har gått ut kan det vara klok att kontrollera den återstående kapaciten på batteriet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.