BYD och CATL lanserar i år elbilsbatteri som laddar fullt på 10 minuter

Både BYD och CATL lovar att lansera helt nya revolutionerande elbilsbatterier i år som gör snabbladdningen snabbare än någonsin. Idag finns det elbilar som klarar att snabbladda från 10 till 80 procent på under en kvart. Nu kan det snart gå ännu fortare.

Batterinyheterna från BYD och CATL som lanseras i år är så kallade 6C-batterier. Förenklat innebär det att de teoretiskt kan laddas med en effekt som är sex gånger den egna batterikapaciteten – och därmed kan laddas fullt på endast 10 minuter. Det vanliga intervallet 10 till 80 procent bör teoretiskt kunna gå ännu snabbare.

BYD planerar att lansera sitt nya snabbladdande batteriet under andra halvan av detta året. Man kommer dessutom att använda en batterikemi som använder järnfosfat (ett så kallat LFP-batteri). Tekniken är billigare, fri från kobolt och dessutom betydligt tåligare än alternativet NCM-batteriet som kan innehålla omstridd kobolt och dyrbar nickel.

Konkurrenten CATL kommer också lansera sitt LFP-baserade batteri senare i år och även det kommer kunna uppnå 6C-laddning. Det batteriet har CATL döpt till Qilin Battery 2.0, vilket är efterföljaren till Qilin Battery 1.0 som klarar 5C.

Li Mega laddar snabbt.

En av de snabbaste laddande elbilarna i Kina idag är Li Mega, som kan ladda från 10 till 80 procent på 10 minuter och 26 sekunder, det är ett så kallat 5C-bateri. Kolla in den demonstrationen här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.