Antalet nya elbilar i EU, land för land

Den europeiska branschorganisationen ACEA har summerat nybilsregistreringen för maj i hela Unionen. Som helhet minskade antalet nyregistrerade bilar med två procent mot samma månad förra året. Totalt registrerades det 911 697 nya bilar i maj. Av dessa var 114 308 elbilar, motsvarande en andel på 12,5 procent. Ett tapp på 12 procent mot maj förra året.

Sett till helåret, bland annat efter en stark april, håller sig ändå det totala antalet registrerade elbilar på en högre nivå än förra året. Totalt registrerades det 556 276 elbilar i EU från januari till maj, vilket är en ökning med två procent mot samma period förra året.

När det kommer till EU:s två största marknader, så backade Tyskland med 15,9 procent medan Frankrike ökade med 22,9 procent. Det är tydligt att en av marknaderna nyligen slopade sina subventioner, medan den andre precis satsade på nya subventioner för att påskynda skiftet till elbilar. I Tyskland registrerades det 140 713 elbilar, och i Frankrike 128 565 elbilar från januari till maj.

Under det senaste året har subventioner slopats på flera marknader, vilket gör att antalet nyregistrerade elbilar minskat. Även i Sverige, som under perioden januari till maj såg en minskning på 20,7 procent till följd av att klimatbonusen inte längre erbjuds, vilket den gjorde på elbilar registrerade 2023 som var beställda före 8 november 2022.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.