Volkswagens energibolag Elli dubblar Tysklands batterilager

Volkswagengruppens laddnings- och energienhet Elli planerar att bygga storskaliga stationära energilagringssystem för att samla in och distribuera el från förnybara kraftkällor i Europa. Redan nästa år kan en första batteripark vara i drift i norra Tyskland. Det med en överföringskapacitet på 350 MW och en lagringskapacitet på 700 MWh.

– Tyskland och Europa behöver tillräckliga lagringslösningar för att möta den ökande efterfrågan och för att kompensera för den flyktiga inmatningen av förnybar energi. Vår investering i stationära batterilagringssystem är därför ett betydande bidrag till en hållbar omvandling av energiförsörjningen, säger Volkswagen Groups styrelseledamot för teknik Thomas Schmall.

Volkswagen tror att behovet av batterilagringssystem i Tyskland kan tiodubblas under de kommande åren. Idag finns det en lagringskapacitet på totalt en gigawattimme i landet.

– Vi fördubblar det med bara ett enda batterilager, avslutade Schmall. I sommar tas det första spadtaget till anläggningen som kommer att använda begagnade elbilsbatterier.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.