Branschen: Så ska elbilsförare förhindra mackdöden

Det finns idag runt 3000 bensinstationer i Sverige, men under de kommande tio åren kan närmare en tredjedel av dem försvinna. Det skriver branschorganisationen Organisationen Sveriges Servicestationer (OSS) som samlar landets bensinstationer.

OSS som grundades redan 1934 ser nu ett stort behov av att stötta sina medlemmar i en tid då allt färre kör bilar som drivs av blöta bränslen. Därför har man tagit fram en elstrategi som ska locka elbilister till framtidens serviceanläggningar.

– Antalet kundbesök som ska tanka blöta drivmedel kommer att minska på landets servicestationer, men studier visar att elbilskunder i stort besöker servicestationen lika ofta som en kund som tankar blöta drivmedel, skriver OSS.

Detta är något som branschen behöver ta vara på, och istället utveckla och förbättra de tjänster som efterfrågas av elbilister. Det handlar inte bara om att bygga snabbladdare:

– Servicestationen bör utveckla tjänster som just elbilskunder efterfrågar. Studier visar att elbilskunden vill tvätta och vårda sin bil medan den laddar, men också att elbilskunden vill äta och besöka toaletten. Att skapa meningsfulla tjänster knutna till laddtiden för elbilskunden kommer därför att bli avgörande, fortsätter OSS.

De fem rekommendationer som OSS förespråkar i sin elstrategi för branschen baserat på elbilisterna behov är:

  • Enhetlig och tydlig kommunikation via alla plattformar
    Samverkan med strategiska partners energibolag, biltillverkare, informationsplattformar och elbilsägare
  • Utveckla laddplatser med efterfrågad service
  • Säkerställ medverkan i öppna navigationslösningar och flera sömlösa betalningsverktyg
  • Tydlig och transparent prissättning.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.