M Sverige: Inför en klimatbonus till elbilar som kan stötta elnätet

Slopad klimatbonus och sänkta priser på fossila drivmedel har fått privatköpen av elbilar att minska. Det beskriver Riksförbundet M Sverige som ett bakslag för regeringen som pekat ut att elbilar är en nödvändighet för att Sverige ska nå de beslutade klimatmålen.

– Trots att regeringen ser elektrifiering som det främsta sättet att minska personbilarnas utsläpp har man ännu inte skapat några egentliga förutsättningar för detta. Tydliga ekonomiska incitament att köpa elbil saknas, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på M Sverige.

Därför kräver nu M Sverige en återinförd klimatbilsbonus, och det med fokus på elbilar som kan dela med sig av ström till elnätet. Det genom så kallad V2G-teknik. Den som idag satsar på ett hembatteri får ett rejält grönt skatteavdrag. Här menar M Sverige att elbilar med V2G-stöd fyller samma roll och borde vara berättigade till en bonus.

– Vi vet att elbilarna är dyra och vi vet att kostnaden att lastbalansera elnätet skjutit i höjden. Det logiska är att ge bilägare en bonus när elbilen stöttar elnätet, säger Carl-Erik Stjernvall.

Förslaget i sin helhet från M Sverige:

  • Klimatbilsbonus på 50 000 kronor villkorad med att bilen har V2G-teknik.
  • Skatteavdrag för grön teknik avseende de perioder batteriet ställs till nätleverantörens förfogande.
  • Möjlighet till sänkt eller slopad moms på el, och sänkt energiskatt.
  • ROT-avdrag för service och reparation av elbilar som levererar stödtjänster.
  • Nödvändiga regeländringar i syfte att skapa förutsättningar för den nya energidelningsmarknaden.

– Fördelarna med elbilen skulle bli mycket tydligare, ju mer man väljer att bidra med desto mer ska det gå att spara på att hålla bilen uppkopplad och bilen får ett syfte även när den står stilla, vilket ofta är mer än 90 procent av tiden, avslutar Carl-Erik Stjernvall.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.