Teslas forskarteam har skapat ett batteri som kan klara sig i 100 år

Batterier med en livslängd på hundra år. Det är de senaste forskningsrönen från en Tesla-finansierad forskargruppen för elbilsbatterier vid kanadensiska Universitet i Dalhousie.

Forskningsrapporten beskriver Li[Ni0.5Mn0.3Co0.2]O2 som ett nickelbaserat batteri som främst ska kunna utmana de tåliga LFP-batterierna (LiFePO4 – järnfosfat) som sitter i Tesla Model 3 Standard Range.

De nya batterier ska erbjuda en exceptionell lång livslängd och ska samtidigt erbjuda den höga energitätheten som är förknippad med nickelbaserade batterier.

I tester ställde forskargruppen batterierna mot andra batterityper. I temperaturer om 40°C, 55°C och 70°C överträffade batterierna LFP-batterier med goda marginaler. Den mest intressanta upptäckten gjorde dock forskarna vid lägre temperaturer.

Om forskarna höll temperaturen på batteriet till omkring 25°C så visade sig batteriet vara betydligt tåligare. Här beskriver forskarna ett batteri som ”förväntas ha en livslängd på närmare ett sekel”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.