Medan CCS2-standarden för snabbladdning har fått greppet om Europa ser det annorlunda ut i Nordamerika. Här har istället de etablerade biltillverkarna valt CCS1-standarden. Med ett undantag för Tesla som tidigt valde att gå sin egen väg.
I USA använder Tesla istället kontakten NACS (North American Charging Standard) som också blivit den mest vanliga laddkontakten. Det finns dubbelt så många elbilar med NACS än det finns CCS1 i USA. Dessutom finns det 60 procent fler Tesla Supercharger-laddare med NACS-kontakten än det finns övriga snabbladdare med CCS1-kontakten.
I ett led i att stärka sin position och etablera NACS ytterligare väljer nu Tesla att släppa protokollet och ritningarna bakom NACS fria. Förhoppningen är att de andra biltillverkarna ska välja NACS även i sina elbilar.
Tesla menar att deras egen standard är både hållbarare genom färre rörliga delar, den är mindre och dessutom dubbelt så kraftfull än CCS-kontakterna. NACS ska klara av att ladda med upp till 1 MW vid DC-laddning.

Enligt Tesla har amerikanska laddningsoperatörer redan planer på att utrusta sina snabbladdare med en NACS-kontakt. Genom att få fler biltillverkare att anslutna sig till NACS hoppas Tesla också kunna bjuda in andra bilmärken till sitt nätverk av snabbladdare.
CCS2 standard i Europa – även hos Tesla
I Europa är CCS2-kontakten (eller som vi förenklat kallar den: CCS) väletablerad och standardiserad. Tidigt försökte Tesla att etablera en egen Europakontakt inspirerade av Typ-2-kontakten vi använder vid normalladdning. I samband med introduktionen av Tesla Model 3 övergick Tesla dock till CCS2. Det är därför man idag kan se äldre Tesla Model S och Model X som snabbladdar med adaptrar.

CCS1-kontakten till vänster på en Volkswagen ID.4 i USA. Till höger syns CCS2-kontakten på en Volkswagen ID.4 i Europa.
Kommentera