Tesla Model Y godkänd för tillverkning – en SUV-elbil för folket

Anonyma skisser på Model Y.

Teslas Vd Elon Musk har gett sitt slutgiltiga godkännande av prototypen av nästa Tesla-modell. Elbilen som är en SUV har fått namnet Model Y. Det är SUV-motsvarigheten till den lägre prissatta folk-elbilen Model 3. Att prototypen är godkänd tillkännagav Elon Musk i samband med gårdagens kvartalsrapportering.

Den officiella avtäckningen är satt till mars 2019, och tillverkningen av betydande volym ska vara igång under 2020. Elon Musk har alltså godkänt prototypen i god tid innan lanseringen. När Tesla Model 3 visades upp var bilen fortfarande i ett mycket tidigt prototypstadie och månader av utveckling var fortfarande kvar.

Bland annat kommer tillverkningen av Model Y ske i Kina, i den precis påbörjade fabriken Gigafactory 3. Men bilarna som tillverkas i Kina är endast avsedda för den kinesiska marknaden. Var Model Y för den europeiska och amerikanska marknaden kommer ske är fortfarande oklart.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.