Stellantis nya plattform för kraftfulla och stora elbilar – 0 till 100 km/h på 2 sekunder

Fordonsjätten Stellantis har delat upp sina kommande lanseringar av elbilar på en rad olika elbilsplattformar. Nu presenterar Stellantis den största av plattformarna som får det logiska namnet STLA Large.

Den kommer lämpa sig för de större personbilarna med en fordonslängd på mellan 4764 och 5126 mm och en hjulbas på upp till 3075 mm. STLA Large kommer ha stöd för både framhjulsdrivna, bakhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna modeller.

Bland modeller som kan bygga på den nya plattformen nämner Stellantis allt från sportbilar, lyxsedaner, crossovers till stadsjeepar som alla kommer ha nytta av den direkta elektriska framdrivningen och snabba vridmomentsresponsen.

Rent tekniska kommer det vara möjligt att leverera en acceleration från 0 till 100 km/h på runt 2 sekunder. STLA Large ska inhysa batterier på mellan 85 och 118 kWh och leverera upp till 800 kilometer i räckvidd hos en sedan. Plattformen kommer dessutom ha stöd för både en 400- och en 800-voltsarkitektur.

Planen är produktion av elbilar både i Europa och USA som är baserade på plattformen. Först ut är dock den amerikanska marknaden med modeller från Dodge och Jeep. Efter det följer Alfa Romeo, Chrysler och Maserati.

Totalt planerar Stellantis att lansera åtta elbilar mellan 2024 och 2026 på plattformen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.