Slopad bonus möts av kvällsöppet hos bilhandlarna idag

Igår kom beskedet att den nya regeringen slopar bonusen för klimatbonusbilar. Beskedet kom plötsligt och för branschen helt oväntat. Just den extremt korta framförhållningen på endast ett dygn väckte störst kritik.

Enligt uppgifter till Allt om Elbil hölls det många krismöten igår efter beskedet. Nya strategier måste snabbt ta form då de flesta planerat med en bonus på 50 000 kronor under 2023.

– Det är förvånande att bonusen slopas, när regeringspartierna inför valet meddelade att det var malusen som skulle tas bort. Detta kan innebära att elektrifieringen i Sverige riskerar att avstanna, kommenterar Emmi Julianna Antonsson, chef för kommunikation och samhällskontakter vid branschorganisationen Mobility Sweden.

Håller kvällsöppet

Ett av de snabba motdragen är att många bilhandlare idag håller kvällsöppet. De som köper en elbil idag är nämligen berättigade till bonusen.

– Har du pågående dialog med oss om ett elektrifierat bilköp, eller funderar på att köpa en ny bil i närtid? Ta kontakt med din säljare snarast, skriver Hedin Bil på Facebook som kommer hålla öppet sent ikväll.

Volkswagen skriver kort på Twitter: ”Klimatbonusen avskaffas – beställ din bil senast den 8 november!” som en påminnelse till de som funderar på att köpa en elbil.

Polestar som fokuserar på onlineförsäljning har också kommit med en tydlig uppmaning i anslutning till sin bilkonfigurator: ”Erhållen orderbekräftelse idag innebär giltigt underlag för ansökan om klimatbonus om 50 000 kr”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.