Skoda ska lansera tre nya elbilar till 2026 – det är tidigare än planerat

Skoda ska lansera tre nya elbilar till 2026. Det är fyra år tidigare än ursprungligen planerat. En av dem är en liten elbil som har ett förväntat pris runt 25 000 euro. I planerna finns också en mellanstor SUV och en större sjusitsig SUV. Den sistnämnda har vi redan fått se som ett koncept.

Planen är att investera 5,6 miljarder euro i elbilarna fram till 2026 för att påskynda introduktionen. Det är 80 procent mer än vad Skoda planerade för ett år sedan berättar VD Klaus Zellmer i en intervju med tidningen Handelsblatt.

– Till 2026 kommer vi med ytterligare tre elektriska modeller, fler kommer att följa. Detta är tidigare än vi tidigare kommunicerat. Våra mål har blivit mer ambitiösa, säger Zellmer till tidningen.

Satsningarna kommer öka utbudet elektrifierade modeller från 50 till 70 procent till 2030. Skoda kommer dock inte slopa förbränningsmotorerna helt och hållet. Bland annat kommer Skoda Superb och Skoda Kodiaq bli viktiga för vissa nya nyckelmarknader och populära Octavia kommer att få en omdesign till 2024.

Sjusitsiga konceptet Vision 7S.

Förbränningsmotorerna kommer fortsätta spela en viktig roll. Det blir de som påskyndar elektrifieringen och biltillverkarens omvandling till elbilar. Alla marknader kommer inte ställa om lika fort.

– Kunderna kommer att bestämma hur marknaden utvecklas, förklarar Zellmer. I Europa kommer det gå snabbare än andra marknader. Här har EU beslutat om ett förbud att nya bilar med förbränningsmotorer inte får säljas efter 2035.

Zellmer ger inga mål om andelen elbilar i Skodas försäljning. Volkswagen-koncernen som helhet räknar med att andelen elbilar kommer ligga på 20 till 25 procent år 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.