Premiär: Sjusitsiga Skoda Vision 7S – 600 km i räckvidd och 200 kW snabbladdning

Skoda ska lansera tre nya elbilar under de kommande fyra åren. Det handlar om en liten elbil, en kompakt suv och en sjusitsig elbil. Idag har Skoda visat upp det det första konceptet på en av elbilarna.

Det vi får se är den sjusitsiga elbilen som får namnet Skoda Vision 7. Den ger oss en föraning om prestandan hos de elbilarna Skoda planerar att lansera framöver.

Konceptet bygger på MEB-plattformen från Volkswagen-koncernen. Bland specifikationerna nämner Skoda ett batteri på 89 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 600 kilometer. Dessutom får konceptet snabbare laddning än dagens elbilar från Skoda. Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 200 kW.

– Tack vare sitt 89 kWh batteri erbjuder VISION 7S en räckvidd på över 600 kilometer och kan snabbt ladda vid 200 kW. Dessa nyckeltal visar på de tekniska möjligheterna med plattformen Modular Electrification Toolkit, säger Johannes Neft, Styrelseledamot för teknisk utveckling inom Skoda.

Avskalad interiör

Interiören kännetecknas av en avskalad design, med en central touchskärm och ett begränsat antal knappar. En orange accentfärg på knapparna och reglagen ska underlätta orienteringen. Sex sittplatser är fördelade över tre rader. Den sjunde sittplatsen är en bakåtvänd barnstol centralt placerad i bilen – på den säkraste platsen i hela bilen.

Knapparna under touchskärmen är sex stycken i antal. Här finns direkt tillgång till infotainment, telefon, fordonsinställningar, navigering och appmenyer. Nedanför finns tre stora vridreglage; de två yttre rattarna är till för klimatanläggningen medan den mitterst styr skärmens innehåll. Den kan användas för att zooma in och ut på kartan och bläddra genom listor.

Under dessa finns ytterligare två knappar för att växla mellan bilens två körlägen Drive eller Relaxe och ett hjul för volymkontroll. Drive är läget du ska aktivera när du ska köra bilen. När det är dags för paus kan du aktivera Relaxe. Då roterar den horisontala pekskärmen till en liggande skärm. Hela instrumentpanelen flyttar också från föraren och stolen vinklas mot skärmen.

Video: Skoda Vison 7S

En närmare titt och genomgång på konceptet kan du få i videon nedanför:

Ny elbil kommer 2024

Som en tydlig markering mot framtiden och förändring uppdaterar Skoda också sin logotyp och grafiska profil. Den nya logotypen syns på det nya konceptet.

Den första produktionsklara elbilen att få den nya logotypen kommer vara en helt eldriven suv som placerar sig under Skoda Enyaq iV. Den ska komma 2024. Till 2030 ska över 70 procent av alla bilar Skoda säljer i Europa vara helt eldrivna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.