Rusning efter elbilar i Frankrike – pausar subventioner

I höstas införde Frankrike en generös elbilsbonus som skulle göra det möjligt att leasa en elbil för så lite som 100 euro per månad. Stödet var riktat till hushåll med låg inkomst som körde minst 800 mil per år och bodde minst 1,5 mil från sin arbetsplats.

Lägg där till en kompletterande insats från biltillverkarna vilket resulterade i leasingpriser så låga som 40 euro per månad för vissa modeller under vissa specifika förutsättningar. Det orsakade helt enkelt en rusning efter elbilar i landet.

Frankrike hade initialt budgeterat med 1,5 miljarder euro för att hjälpa till att subventionera 20 000 leasingavtal under 2024. Men antalet ansökningar till subventionsprogrammet har varit betydligt högre än väntat och redan en och en halv månad in på 2024 har man nu tvingats pausa den generösa subventionen.

Kontantbonus kvar

Inför 2024 reviderade Frankrike också det kontantincitament som erbjuds till den som köper en elbil. Den ligger på 5000 till 7000 euro och gäller på en rad modeller baserat på klimatavtrycket från produktionen, leverantörer och frakten.

Det innebär att främst elbilar i Europa är berättigade till bonusen. Listan innehåller idag 24 elbilar tillverkade av den fransk-italienska fordonsjätten Stellantis och fem av den franska biltillverkaren Renault. Den inkluderar också Tesla Model Y från fabriken i Berlin.

Det medan elbilar producerade i Kina utesluts.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.