Rivian bekräftar att R2 kommer till Europa

Rivian R2 med takbox.

Amerikanska Rivian har redovisat sitt resultat för det första kvartalet i år, och utsikterna ser positiva ut för bolaget. Rivian minskar sina förluster och närmar sig lönsamhet i en allt snabbare takt. Under förra kvartalet redovisar Rivian en förlust på 38 784 dollar per levererat fordon. Föregående kvartalet var siffran 43 372 dollar, vilket kan jämföras med 124 000 dollar per fordon under kvartal fyra 2022.

– Första kvartalets resultat överträffade våra utsikter och satte en stark grund för resten av året då vi fokuserat på att skapa fortsatt efterfrågan, leverera kostnads- och anläggningseffektivitetsförbättringar, fokusera på R2-utvecklingen och driva mot lönsamhet, skriver VD RJ Scaringe i ett pressmeddelande.

– Vi har nått flera milstolpar det här kvartalet. Vi har producerat vårt 100 000:e fordon i fabriken i Normal, framgångsrikt gjort förbättringar till produktionen och visat upp vår nya mellanstora plattform som ligger till grund för modellerna R2, R3 och R3X, sa RJ Scaringe.

Den mellanstora suven R2 är märkets nästa bilmodell. Ett första koncept visades upp tidigare i år, och förtäljde planerna om en elbil som ska ha en räckvidd som överstiger 500 kilometer och ska kunna snabbladdas från 10 till 80 procent på under 30 minuter. Riktpriset i USA sattes till 45 000 dollar.

Även om Rivian redan redan gett de första indikationerna på att Rivian R2 ska säljas i Europa så kom nu en mer tydlig bekräftelse. Under resultatrapporten sa bolaget nämligen att ”R2 kommer att lanseras i Europa”. Lanseringen kommer att ”öppna upp för en gigantisk marknad” för företaget.

En förenklad version av företagets webbplats på svenska nämner 2027 som ett möjligt lanseringsår.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.