Detta är Rivian R2 – ska utmana Model Y, ID.4 och Mach-E om två år…

Rivian har dragit skynket av sin nästa elbil Rivian R2. Den mellanstora SUVen har fem sittplatser och beskrivs som bilen som är precis lika lämpad för vardagens utmaningar som äventyrliga utflykter. Utseendemässigt känns formspråket tydligt igen från det större syskonet Rivian R1S.

Den nya modellen slår sig in i ett segment med en del tuffa konkurrenter, så som Teslas Model Y, Ford Mustang Mach-E och Volkswagen ID.4. Riktpriset blir 45 000 dollar, men de första leveranserna kommer inte igång förrän 2026. Mycket kan hända till dess.

Rivian har inte släppt allt för mycket detaljer om modellen, men klart är att R2 kommer erbjudas med tre olika motoralternativ. Ett bakhjulsdrivet utförande med en motor, en fyrhjulsdriven variant med två motorer och ett fyrhjulsdrivet utförande med tre motorer (två bak och en fram). Den sistnämnda ska ta bilen från 0 till 100 km/h på under tre sekunder.

Bilen kommer att få ett strukturellt batteripaket med en ny mer energität batterikonstruktion. Det största batteriet kommer leverera över 500 kilometer i räckvidd. Att ladda batteriet från 10 till 80 procent kommer vara möjligt på under 30 minuter.

Rivian lyfter fram ett par höjdpunkter, eller så kallade designprioriteter, på R2. Bland annat kommer det vara möjligt att hissa ner passagerarrutorna och rutan på bakluckan helt och hållet – för att skapa en mer ”öppen känsla” under körningen.

Rivian säger också att man lagt mycket tid på att skapa extra benutrymme i baksätet. Samtliga säten i bilen kan dessutom fällas helt plant för att förlänga bagageutrymmet.

Interiören känner vi också tydligt igen från den större syskonmodellen R1S. Det är medvetet, Rivian vill nämligen skapa så mycket synergier som möjligt över hela sitt produktutbud.

Rivian är ett äventyrsmärke så en bild på R2 med ett campingtält på taket är så klart en nödvändighet. Under de kommande veckorna lovar Rivian att släppa ytterligare detaljer om Rivian R2.

Under evenemanget överraskade Rivian också med ytterligare två mindre modeller, R3 och R3X. Läs mer om dem här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.