Rimac Nevera sätter nytt rekord på Goodwood-festivalen

Kroatiske biltillverkaren Rimac Automobili satte i helgen rekord på racingfestivalen Goodwood Festival of Speed. I samband med festivalen visar biltillverkare, av både produktionsbilar och koncept, upp sina muskler i loppet ”Hill Climb”.

Hill Climb består av ett utmanande lopp längs en kort slinga på 1890 meter, som slingrar sig fram och sluttar uppåt med en lutning på 4,9 grader. Med den eldrivna hyperbilen Rimac Nevera tog föraren Miro Zrncevic Mrgud sig genom banan på 49,32 sekunder.

Det var den snabbaste tiden för en produktionsbil under tävlingshelgen, men också den snabbaste tiden för en produktions-elbil någonsin.

– Att ta sig an den smala backen vid Goodwood med sina snäva kurvor och utåtdoserade sektioner är faktiskt en av de läskigaste platserna att köra bil snabbt på. Men detta är rekordåret för Nevera, och Goodwood Hill Climb var ännu en utmaning att erövra, kommenterar Miroslav Zrncevic, testchef på Rimac.

Det har verkligen varit ett rekordår för Rimac Automobili. Den 17 maj satte elbilen Nevera hela 23 världsrekord på en dag. Bland annat för högsta toppfart (412 km/h) för en elbil och att köra från noll till 400 km/h tillbaka till noll på kortast tid (29,94 sekunder).

Snabbaste elbilen

Pressbild: Goodwood festival of Speed

Den snabbaste elbilen genom tiderna är den ensitsiga konceptbilen McMurtry Speirling. Förra året tog den sig genom banan på 39,08 sekunder. En uppvisning som nästan såg snabbspolad ut på film.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.