Video: Elbil satte nytt rekord på Goodwood Festival of Speed – det går jättesnabbt!

När helgens upplaga av Goodwood Festival of Speed i England nu är avslutad finns ett nytt rekord att notera. Det satte den eldrivna skapelsen McMurtry Speirling som utseendemässigt kan liknas vid en krympt version av en Batmobile.

Under festivalen sätter biltillverkare både produktionsbilar och koncept på prov under det berömda ”Hill Climb”. Ett utmanande lopp längs en 1890 meter lång bana, som utöver att vara slingrande och intensiv också sluttar uppåt med 4,9 grader.

McMurtry Speirling tog sig runt banan på endast 39,08 sekunder. Bakom ratten satt F1-föraren Max Chilton. Det ser nästan overkligt snabbt ut när bilen tar sig runt banan, det hela ser nästan snabbspolat ut men det är det inte. Du ser loppet i klippen nedanför:

Det tidigare rekordet på Hill Climb sattes av Romain Dumas år 2019 när han körde den eldrivna racingbilen Volkswagen ID.R. Då var tiden 39,9 sekunder.

McMurtry Speirling är bakhjulsdriven och levererar 1 000 hästkrafter och klarar sprinten 0–96 km/h (0-60 mph) på 1,6 sekunder. I elbilen sitter ett batteri på 60 kWh vilket räcker till ungefär 30 minuters körning på banan.

Topphastigheten är begränsad till 241 km/h på grund av begränsningar i utväxlingen som är anpassad för sluttningen på banan. Den håller sig kvar på banan genom att generera en nedåtkraft på 2 ton.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.