Regeringen vill tillåta 4,25 ton eldrivna lastbilar med B-körkort

Elbilar med stora batteriet driver upp vikten och särskilt problematiskt kan det bli för eldrivna transportbilar, så kallade lätta lastbilar. Idag är den högsta tillåtna totalvikten 3,5 ton för den som kör med att vanligt B-körkort.

Regeringen ser nu över reglerna och därmed tillåta förare med B-körkort som kör godstransporter och paketleveranser att kunna köra tyngre ekipage. Undantaget ska endast gälla fordon som drivs med el eller gas.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att utforma en försöksverksamhet där företag, myndigheter och andra organisationer kan ansöka om undantag från körkortslagen. Det så att förare som haft ett B-körkort i minst två år ska kunna framföra lastbilar med en vikt på upp till 4,25 ton.

– Regeringen har stor förståelse för att tyngden på vissa fordon kan vara ett hinder för en snabb grön omställning av transportbranschen. Med detta beslut underlättar vi elektrifieringen eftersom fler förare kommer att kunna köra tyngre elfordon, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Transportstyrelsen har fram till den 8 mars 2024 på sig att uforma försöksverksamheten och redovisa sitt förslag.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.